Last Updated on ianuarie 15, 2020 Trist dar adevărat. Aerul din Brașov este la fel de poluat ca cel din Melbourne, unde au loc incendii masive de vegetație, potrivit aplicației airVisual. La Brașov poluarea este dată de particulele cancerigene PM 2,5 și PM 10, industriale și auto. În principal industriale. Autoritățile nu emit nicio avertizare iar mulți brașoveni nici nu conștientizează că sunt puși să curețe aerul cu plămânii pentru ca unii să polueze fără probleme.
Pe grupul de Facebook Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!, Izabella K. a scris: „No comment. La Melbourne s-au anulat meciuri de tenis din cauza aerului. La ei, incendii uriase, disperare. La noi, nepăsare și foame de bani”.
Boroda George: „ In orice oraș civilizat al planetei se fac informari publice prin toate canalele media despre calitatea aerului. Atunci când aerul nu e sănătos se emit avertizari insotite de recomandări pentru bătrâni, copii și persoane care au afecțiuni respiratorii.
Daca ne uitam la calitateaer.ro – nici o avertizare , la pagina primăriei Brasov – nici o avertizare.
Nu cumva acest fapt este agravant ? Nu cumva , prin lipsa de informare publică, oamenii se expun fără să știe la un mediu care îi poate îmbolnăvi sau le poate agrava starea precară de sanatate ?
Cine e responsabil pentru lipsa de informare ? Eu nu mai vreau ascunsul gunoiului sub preș! Asa fac autoritatile cu aerul toxic, asa fac cu lemnul furat din păduri, asa fac cu infectiile nosocomiale din spitale”.
Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, şi alte zone din statul Victoria aveau marţi cel mai greu de respirat aer din lume, din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetaţie produse în nordul şi estul acestui stat australian, au anunţat autorităţile locale, citate de DPA, informează Digi 24.
“Peste noapte, Melbourne a ajuns la cel mai rău nivel al calităţii aerului din lume”, a declarat marţi Brett Sutton, directorul Departamentului pentru Sănătate din statul Victoria, în faţa reporterilor.
“Aceste condiţii se produc când există temperaturi mai mici şi microparticulele se stabilizează la înălţimi foarte joase, aproape de nivelul solului”, a adăugat el. La fel ca la Brașov. Poluatorii industriali emit cantități uriașe de particule cancerigene care nu se dispersează în atmosferă din cauza fenomenelor meteo din depresiune.
Fumul a amânat partidele programate marţi dimineaţă în primul tur al calificărilor de la Australian Open şi a suspendat antrenamentele jucătorilor de tenis, cu mai puţin de o săptămână înainte de debutul primului turneu de Grand Slam al anului 2020.