Last Updated on septembrie 22, 2019 Autoritățile locale din Brașov au decis să schimbe sistemul de acordare a facilităților pentru elevi pe transportul în comun, după ce Curtea de Conturi a constatat că bugetul local a fost prejudiciat.
Potrivit primarului George Scripcaru, în conformitate cu evaluările făcute de inspectorii financiari, valoarea totală a prejudiciului creat de acordarea gratuităților pentru elevi pe RATBV este de 1,3 milioane de lei.
„În ceea ce privește aceste gratuități, s-au alocat sume eronate, pe baza unor date inexacte venite de la școli. Tocmai de aceea, am decis să schimbăm sistemul de acordare a facilităților pe transportul în comun pentru elevi, iar unul dintre mijloacele prin care ținem evidența beneficiarilor este catalogul electronic, ce a fost introdus începând cu acest an școlar. Din octombrie, elevii își vor pute achiziționa abonament pe tot parcursul anului, chiar și în vacanțe și chiar dacă au absențe, și vor trebui să achite doar coplata de 15 lei/lună. Listele cu beneficiari vor fi aprobate de către fiecare școală în consiliul de administrație, iar banii aferenți facilităților vor fi alocați școlilor, care vor face apoi plățile RATBV”, a explicat primarul, citat de bizbrasov.ro.
Allen Coliban a scris pe Facebook: „Eliminarea gratuităților pentru elevi. Incompetența Primăriei va fi plătită de către cei mici.
La începutul lunii, Primarul George Scripcaru promitea că vor exista, din nou, gratuități pentru elevi pe transportul public din Brașov, pe durata anului școlar. Surpriză însă – luna aceasta, mai mulți părinți au reclamat faptul că elevilor le-a fost solicitat bilet și că au primit amenzi!
Primarul Scripcaru a revenit asupra deciziei, recunoscând că “s-au alocat sume eronate”, după ce Curtea de Conturi a semnalat nereguli și un prejudiciu de 1,3 milioane lei.
Soluția “Scripcaru”? Elevii vor plăti un abonament lunar de 15 lei, școlile se vor transforma în casierii pentru aceste abonamente – practic, administrația locală se spală pe mâini de răspundere și aruncă toată problema la școli.
Întreb și eu:
– a cui a fost eroarea în conceperea și în implementarea sistemului de gratuități de anul trecut, a Primăriei sau a școlilor? Că mie îmi pare a Primăriei și nu înțeleg de ce elevii trebuie să suporte, acum, consecințele
– dacă singura problemă este ca elevul să facă dovada îndeplinirii condițiilor, de ce nu se poate prezenta cu această dovadă (eliberată de către școală) la casierie, pentru eliberarea abonamentului? Lunar sau semestrial. Nemaivorbind că tot procesul ar putea fi digitalizat, ca într-o țară europeană – că tot a trecut legea USR de eliminare a ștampilelor.”