Last Updated on iulie 4, 2019 Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă, a dat banditește o Ordonanță de Urgență prin care prelungește automat licențele de transport pentru 4 ani. Ordonanța de Urgență poate fi atacată doar de Avocatul Poporului, avocat care se știe că nu deranjează PSD cu astfel de chestiuni. În aceste condiții, autobuzele RATBV nu mai pot ajunge la Codlea, Râșnov, Zărnești, Hărman, Prejmer, Feldioara, Hălchiu, Vulcan, Săcele, Predeal, Tărlungeni, Vama Buzăului, Budila, Teliu. În 3 decembrie expirau licențele.
Deputatul Gabriel Andronache (PNL): „Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr.51/2019 o nouă dovadă de incompetență crasă a Guvernului României
- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.51/2019 a fost dată de Guvern cu un singur scop: servirea intereselor celor care practică transportul de persoane în condiții de ev mediu în materie rutieră
- Pentru a genera o perdea de fum în jurul acestei „afaceri”, Guvernul a introdus în conținutul reglementării și o prevedere care lasă elevii „cu ochii în soare” în materie de acordare a gratuităților la transportul în comun
- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.51/2019 este neconstituțională din mai multe puncte de vedere, primul fiind acela că nu își justifică urgența, neexistând nicio situație excepțională pe care să o reglementeze sau a cărei manifestare să fi generat apariția actului normativ, fiind încălcat art.115 din Constituție privind delegarea legislativă.
- Un alt argument este legat de nesocotirea dispozițiilor legale referitoare la consultarea publică, procedura parcursă încălcând flagrant dispozițiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.
- Ordonanța este neconstituțională și pentru că este nesocotit principiul legalității prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituția României raportat la Legea nr.24/2000 privind tehnica normativă. Articolul 1 alin.(5) din Constituție este încălcat deoarece Guvernul și-a permis să introducă norme de aplicare a legii, ce trebuiau adoptate prin ordin de ministru într-un act normativ cu caracter de lege. O normă similară cu cea de la art.X se regăsește în Ordinul Ministrului Transporturilor nr.776/2019 și se referă la transportul de persoane în regim interjudețean. Întrebarea firească este „în ce constă diferența de tratament juridic dintre transportul interjudețean și cel intrajudețean?”. Există un singur răspuns plauzibil, și anume INTERESUL celor care au promovat actul normativ de a face norma inatacabilă. Diferența între un ordin de ministru și o ordonanță de urgență este imensă: ordinul de ministru poate fi atacat în contencios administrativ și cerută suspendarea acestuia pe când ordonanța nu poate fi atacată decât la Curtea Constituțională de către cei cărora le sunt afectate drepturile derivat din acțiunea în contencios însă efectele sale nu pot fi suspendate.
- Spre comparație, iată textele:
Ordinul Ministrului Transporturilor nr.776/2019:
„Art.1 Prin derogare de la prevederile art. 55 alin. (11) din Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările și completările ulterioare, valabilitatea actualului Program de transport interjudețean 2013-2019 se prelungește pentru o perioadă de 4 ani, respectiv până la data de 30 iunie 2023.”
O.U.G. nr.51/2019
„Art.X (1) Valabilitatea actualelor programe de transport județean și, după caz, a licențelor de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel județean, se prelungește până la data de 30 iunie 2023.”
- Trebuie invocată și afectarea principiului liberei concurențe, prevăzut de art.135 alin.(1) și alin.(2) lit.a) din Constituția României deoarece stabilirea sau prelungirea monopolului unui transportator pe un anumit traseu reprezintă o excepție nepermisă de la principiile unei economii de piață.
- Un aspect important este încălcarea dreptului la educație (art.32 alin.4 din Constituție) prin eliminarea subvenției de transport acordată elevilor care trebuiau să susțină examene și care au fost nevoiți să își plătească transportul integral fiindu-le astfel îngreunat accesul la educație.
- În materie de drepturi și libertăți fundamentale consider că prin Ordonanța de Urgență nr.51/2019 Guvernul a încălcat dreptul fundamental la un trai decent (art.47 alin.1 din Constituție), în componenta sa de asigurare a mobilității, cetățenii Brașovului fiind obligați să călătorească în condiții indecente încă patru ani de zile.
- Acțiunile posibile pentru a înlătura consecințele actului normativ sunt acțiunea în contencios administrativ a celor afectați în drepturile lor împotriva Guvernului iar în subsidiar solicitarea în cadrul acțiunii în contencios, solicitarea sesizării Curții Constituționale a României. Fac apel către cetățenii afectați de această decizie ineptă a Guvernului să se unească și să sesizeze instanța de contencios.
- O petiție publică a cetățenilor afectați de ordonanță către Avocatul Poporului să procedeze la sesizarea de îndată a Curții Constituționale în privința OUG nr.51/2019. De altfel Avocatul Poporului a fost petiționat de Federația Elevilor din România cu privire la această ordonanță dar nu a avut nicio reacție până în prezent. Poate un imbold cetățenesc o va ajuta să reacționeze.
- În plan parlamentar vom solicita dezbaterea în procedură de urgență și respingerea ordonanței. De asemenea îl voi interpela pe Ministrul Transporturilor pentru a explica motivele imorale care au stat la baza acestei ordonanțe.
- Reiterez cu această ocazia solicitarea de demisie a Ministrului Transporturilor pentru că a pus pe butuci transportul public de călători în zona metropolitană a Brașovului cât și a Bucureștiului.