Last Updated on aprilie 17, 2019 Brașovenii încep să conștientizeze ce înseamnă o parcare gigant sub Parcul Central. În primul rând, dispar toți copacii din Parc. Vor mai rămâne câteva tufe și niște iarbă. Toate mașinile din Brașov vor fi invitate să se înghesuie în Centrul orașului. Vei merge la plimbare printre gazele a mii de mașini. Normal era să se facă parcări la marginea orașului iar de acolo turiștii să ia autobuzul spre Centrul orașului.
Iar când parcarea de sub Parcul Central va fi neîncăpătoare pentru miile de mașini atrase Primăria va transforma din nou Piața Sfatului în parcare, așa cum a fost prin 1980?
Marius Vintilă: „Încă nu îmi vine să cred ce fel de “măsuri” se iau în orașul meu de către o administrație coruptă și ignorantă. După ce că Brașovul “beneficiază” de numai 5 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, de cinci ori și ceva mai puțin decît norma europeană, Primăria vrea să construiască SUB Parcul Central o parcare cu mii de locuri.
(Ieri m-am întîlnit cu Cipri Moruzan, pe care l-am avut formator la școala de ghizi montani, care îmi spunea că nu mai poate respira în Brașov din cauza noxelor.) Brașov, cea mai frumoasă parcare a țării…
Subiectul cu Parcul Central Brașov dar și altele. Urmăriți-l împreună cu cineva mai avizat și mai implicat decît mine, Tudor Benga. Este necesar să participăm activ la acțiunile de tip avizări, consultări publice etc, dacă vrem ca ele să însemne ceva pentru viitorul Brașovului, fără să ne împiedicăm de etichetele politice, cu care, recunosc, și eu am probleme. Acestea sînt subiecte administrative, nu politice”.
Tudor Benga: „No bun, așa cum v-am promis revin cu detalii despre ședința de la Primărie de vinerea trecută precum și subiectul parcării de sub Parcul Central. Ședința a avut loc pentru prezentarea și dezbaterea publică a proiectului de buget local al Brașovului pe 2019, o obligație impusă prin lege înainte de aprobarea respectivului proiect de buget, proiect ce urmează a fi votat în ședința ordinară a Consiliului Local Brașov ce va avea loc mâine la ora 13.30.
Pe lângă calitatea mea de simplu cetățean, doritor a afla cum urmează să se gospodărească orașul meu în anul care vine, am luat parte la ședință și în calitate de deputat de Brașov care a depus o contestație oficială privitor la acest proiect de buget. Această contestație privește alocarea unei sume de bani pentru servicii de proiectare a unei parcări subterane în Parcul Central. În proiectul de buget pe 2019 sunt prevăzuți 600.000 lei pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic aferent acestei investiții.
Motivul pentru care am făcut această contestație are de-a face cu modul profund deficitar față de cetățeni în care consider eu că sunt împinse înainte o serie de proiecte în comunitatea noastră. Deși împreună cu colegii mei din USR Brașov am solicitat încă de la începutul anului un concurs public de soluții vis a vis de problema traficului și parcărilor din Centrul Vechi, Primăria evită o consultare reală cu cetățenii pe subiect și continuă pașii procedurali pentru realizarea acestui obiectiv. E un vechi joc de-a șoarecele și pisica în care declarativ ni se dau asigurări că nici o decizie nu este luată, iar procedural se fac pașii necesari fix pentru implementarea respectivei decizii.
Personal sunt sătul până peste cap de acest mod de lucru pe care l-am văzut practicat la scară amplă în ultimii ani atât național la nivel de Parlament și Guvern, cât și local la nivel de Primărie și Consiliu Județean. Și intenționez să îi opun toată rezistența politică, juridică și cetățenească pe care mi-o permite legea. Contestația la proiectul de buget este primul dintr-o serie de pași legali pe care intenționez să îi urmez dacă în ciuda tuturor apelurilor mele publice consultarea corespunzătoare a brașovenilor pe acest subiect nu va avea loc.
Așa cum am subliniat cât se poate de limpede în ianuarie în prima mea conferință de presă pe acest subiect, personal consider săparea Parcului Central absolut inacceptabilă. Însă dincolo de opțiunile mele personale ce contează este voința brașovenilor. Iar ca aceasta să poată fi exprimată în cunoștință de cauză este nevoie atât de concurs public de soluții pentru a vedea absolut TOATE opțiunile posibile (nu doar cele dorite de Primărie), cât și de dezbatere reală și consultare ulterioară. Până atunci, orice pas procedural menit a demara și finaliza proiectul propriu-zis al parcării subterane este din punctul meu de vedere o înșelătorie la adresa cetățenilor.
De azi începând voi demara pe pagina mea oficială un proces de informare a cetățenilor privind parcarea din Parcul Central. Voi posta acolo treptat informația curentă despre proiect, dezbaterile de până acum, soluții alternative pe care le vedem noi, resurse pentru a obține informații suplimentare, și pași concreți pentru brașovenii care doresc să se implice pe subiect. Colegi ai mei din USR Brașov au constituit deja o echipă de proiect coordonată de Gabriel Munteanu, însă așa cum am mai spus-o deja, implicarea directă a cetățenilor e cheie”.