Last Updated on februarie 5, 2019 USR Brașov atrage atenția asupra cheltuielilor prea mare pe care le generează terminalul proiectat pentru Aeroportul Brașov. Deputatul USR Tudor Benga propune modelul terminalului de la Aeroportul Sibiu.
„700.000 de pasageri au utilizat Aeroportul Sibiu în 2018, ceea ce îl face al cincilea aeroport din România, ca trafic, după Otopeni, Cluj, Timișoara și Iași. Aeroportul Sibiu a ajuns la această performanță – una remarcabilă, dacă e să ținem cont de dimensiunile sale – utilizând un terminal de 6.200 de metri pătrați pe un singur nivel, adică ceva mai mic decât hipermarketul Carrefour de pe Calea București, care la deschidere avea aproximativ 8.000 de metri pătrați.
La Brașov, în schimb, autoritățile județene insistă să construiască de la bun început un terminal de 11.000 de metri pătrați, pe trei niveluri, în ciuda faptului că prognoza de trafic pe care se bazează studiul de fundamentare pentru acest proiect, arată că aeroportul de la Ghimbav ar urma să atingă 700.000 de pasageri abia în al șaselea an de funcționare“, a declarat deputatul USR Brașov Tudor Benga.
Deși Consiliul Județean a declarat, în repetate rânduri, că Aeroportul Brașov-Ghimbav va fi gata până la sfârșitul anului 2020, șansele ca termenul să fie respectat sunt minime, având în vedere amploarea lucrărilor care mai trebuie executate (terminal, căi de rulare, balizaj, remiza PSI și gospodărire apă, plus alte amenajări conexe) dar și costurile acestora, raportate la bugetul județului, a mai subliniat deputatul Tudor Benga.
În prezent, este în desfășurare licitația pentru proiectarea și execuția terminalului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG), care a fost lansată în 13 decembrie 2018. Valoarea totală a contractului aeroportului este estimată la 136.097.300 lei, fără TVA, iar termenul de finalizare al terminalului pe trei niveluri, propus de CJ Brașov, este de 12 luni de la data intrării în vigoare a contractului.
Pentru finanțarea lucrărilor la aeroport, Consiliul Județean a împrumutat anul trecut aproape 200 de milioane de lei, o sumă care nu va fi suficientă pentru finalizarea investiției, la amploarea la care și-o dorește executivul Consiliului Județean.