Brașov. Semnezi? Petiție online „Salvati Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov”

Last Updated on ianuarie 13, 2019 Primăria Brașov intenționează să construiască o parcare sub Parcul Central. Inițial se vorbea de 700 de locuri de parcare, acum se vorbește de o parcare uriașă, de 3,000 de locuri.

Nu toți brașovenii sunt de acord cu această parcare. Cei nemulțumiți, au inițiat o campanie de strângere de semnături, printr-o petiție online Salvati Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov

Brașov. Semnezi? Petiție online „Salvati Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov” 1

Semnează petiția pentru a opri construierea unei Parcări Subterane în Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov de către Primăria Brașov. Construcția unei parcări în zona centru se poate face doar printr-un Concurs de Soluții fără a afecta spațiile verzi existente.

Brașov este deja unul din cele trei orașe din România (alături de București și Iași) aflat pe lista Uniunii Europene de infringement pe mediu. În Brașov avem 5 mp de verdeață/ locuitor, mult sub norma UE de 26 mp/ locuitor. Mai mult, cotele poluării cresc de la an la an, autoritățiile, în frunte cu Primăria și primarul Scripcaru, fiind incompetente în reducerea acestora și stabilirea Brașovului ca un adevărat oraș verde. Proiectul unei Parcări Subterane sub Parcul Central Nicolae Titulescu, propus și început de Primărie, reduce și mai mult șansele orașului de redresare a mediului, înrăutățind calitatea vieții locuitorilor și a turiștilor în zona centrală și arată direcția de dezvoltare dorită: mai puțin verde, mai multe mașini.

Parcul Central este primul parc amenajat modern din Brașovul vechi, bazele lui fiind puse la mijlocul secolului XIX. Acest simbol al orașului conține specii de arbori de rășionase și foioase, unele exotice, altele protejate, unele cu vârste mai mari de 100 de ani. O documentare riguroasă asupra vegetației parcului a fost făcută în Revista de Silvicultură şi Cinegetică Nr. 37- 39/ 2016 de Valentin Bolea și Costel Mantale unde apare prezentat și modul amatoricesc al întreținerii acesteia de către autorități.

În cazul construirii unei construcții subterane, Primăria spune că ”vegetaţia considerată valoroasă din Parcul „Nicolae Titulescu“ va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisager, iar vegetaţia considerată valoroasă va fi relocată.” Mutarea unui arbore de 100 de ani se înâmplă rar (chiar deloc în România) și survine în general în cazuri de protejare a arborelui (boli, paraziți). Această operațiune (pentru care nu există personal calificat în România) este similară cu mutarea unei case de 60 mp cu 2 Subsoluri și 4 etaje. Asumând ca Primaria chiar ar face lucrurile corect (mutarea vegetatiei si proiect cu parcaj adancit pentru parc ulterior), acest Proiect devine astfel foarte scump si nefezabil.

Există mai multe variante pentru reorganizarea traficului in zona centrală, cea mai bună putând a fi aleasă printr-un Concurs de Soluții organizat profesionist în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.

“Obiectivul (…) este nu numai conștientizarea frumuseții și funcțiilor psiho-sanitare ale acestor zone verzi ci și a necesității stringente de ocrotire a tot ce este verde și organism viu de către societate și de îmbunătățire a activității de plantare, formare, întreținere și remediere în conformitate cu specificul fiecărei specii de plante.” Valentin Bolea, Costel Mantale – Arbuștii și lianele din Parcul Nicolae Titulescu Brașov Revista de Silvicultură şi Cinegetică, nr 39/2016

Semează această petiție pentru a opri Primăria să construiască o Parcare Subterană sub Parcul Central Nicolae Titulescu din Brașov si a cere organizarea unui concurs de soluţii, profesionist. Semează pentru un Brașov verde!

#SalvatiParculCentral

Gabriel Munteanu: „Sub Parcul Central, Primaria doreste sa construiasca o parcare, prin mutarea vegetatiei, excavare, constructie si apoi crearea unei amenajari peisagistice!

Parcul Central din Brasov este o emblema a orasului, una dintre putinele spatii verzi de care familiile localnicilor si turistilor se pot bucura de aer curat si umbra in zilele calduroase de vara.
Semnati petitia Salvati Parcul Central pentru a avea o voce in plus!”

Advertisements
Previous Story

Foto Brașov. Nicolescu Carmina , despre Spitalul de Copii: Mă doare foarte tare ceea ce se întâmplă! Am pictat în acest spital, am pictat în acestă policlinică și vă asigur că am făcut-o pe ziduri proaspăt renovate, zugrăvite…Acest spital se renovează pe bucăți, pe secții. Ce este atât de greu de inteles???? …În aceste imagini sunt doi manageri, medici, care merită o statuie în curtea spitalului, o regăsiti pe …”

Next Story

Medicul Dan Grigorescu: „Noul Spital al Brașovului – încă un pas înainte! La sfârșitul săptămânii trecute, am petrecut nu mai puțin de două ore împreună cu George Scripcaru, în calitatea domniei sale de Primar al brașovenilor, analizând stadiul actual al dezvoltării proiectului inițiat, dezvoltat și promovat de ANSB …ne aflăm în situația în care acest proiect …”