Last Updated on iunie 29, 2018 Municipalitatea continuă programul de înființare de cabinete medicale stomatologice în incinta unităților de învățământ cu încă trei astfel de investiții.
„Am început acest program în colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brașov, prin înființarea, acum mai bine de un an, a cabinetului din Memorandului, dedicat studenților. În decembrie anul trecut a fost inaugurat cel de-al doilea cabinet, de la Școala Gimnazială nr 19, dedicat elevilor din școlile generale, și a mai fost înființat un cabinet stomatologic pentru elevii de liceu, care funcționează la Colegiul Tehnic Transilvania.
Am ținut cont nu numai de efectivul de elevi sau studenți ai unităților de învățământ alese pentru a găzdui aceste cabinete, ci și de accesibilitatea lor, dat fiind că se adresează tuturor elevilor și studenților brașoveni. Anul acesta vom înființa încă trei astfel de unități medicale, la Școala Gimnazială nr 2, unde învață aproximativ 2.500 de elevi, la Colegiul Național Unirea și la Colegiul Nicolae Titulescu.
Banii pentru achiziționarea uniturilor dentare și instrumentarului au fost deja alocați în buget, Direcția de Asistență Socială a lansat deja licitația, iar în paralel noi vom aloca, la următoarea rectificare de buget, sumele necesare lucrărilor de amenajarea a spațiilor. Vom propune Consiliului Local și modificarea organigramei Direcției de Asistență Socială, în așa fel încât să putem scoate la concurs și posturile de medici și asistenți medicali.
Vrem ca în luna octombrie, cel mai târziu, dacă nu intervin probleme la licitație, să putem deschide aceste trei noi cabinete stomatologice. Pentru anul viitor vom analiza posibilitățile bugetare, atât din punct de vedere al investițiilor în unituri stomatologice, cât și din punctul de vedere al cheltuielilor de funcționare, și vom evalua posibilitatea deschiderii unor noi cabinete școlare. Noi ne dorim încă cel puțin trei, însă trebuie să ținem cont și de funcționarea cabinetelor școlare de medicină generală“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
Pentru achiziționarea celor trei unituri stomatologice, în bugetul de investiții al Direcției de Asistență Socială a fost prevăzută suma de 180.000 de lei.
Un „cabinet stomatologic școlar dispune de fotoliu stomatologic, unit stomatologic dotat cu cameră intra-orală, compresor, turbină și sterilizator (autoclav) conform ultimelor normative din domeniu, instrumentar medical etc. Cabinetul este dotat cu tot ce este nevoie desfășurării activității unui medic stomatolog, activitatea principală fiind de consultații și profilaxie, specifică unităților școlare.
Accentul cade pe consultație, educație și profilaxie, control și monitorizare, însă se pot face și intervenții de tipul obturațiilor sau sigilărilor de canal reticular. De la înființarea celor trei cabinete stomatologice, au beneficiat de serviciile acestora 4639 de studenți și 740 de elevi de școală generală și liceu.
În acest moment, în municipiul Brașov funcționează 62 de cabinete școlare de medicină generală, la care sunt angajați 8 medici generaliști și 47 de asistenți medicali, la care se adaugă cele trei cabinete stomatologice, unde lucrează în prezent trei medici stomatologi și doi asistenți. Angajarea de personal medical a fost o problemă din cauza salariilor mici, acordate prin Ministerul Sănătății, și a organigramelor blocate.
Abia de curând, în urma solicitărilor făcute Guvernului de administrațiile locale, inclusiv Brașov, a fost modificat un act normativ care permite acum angajarea personalului medical din cabinetele unităților de învățământ direct de către primării, care au posibilitatea să le plătească și salarii la un nivel competitiv.