Last Updated on octombrie 13, 2017 Situația rușinoasă de la Pașapoarte și Permise continuă și în octombrie. Cozi lungi de dimineață. Este octombrie la Brașov și vine iarna.
Pe Facebook, Allen Coliban a adăugat fotografii cu mesajul: „Despre o țară pe care o iubim cu forța. Este ora 7. Peste 90 de oameni zgribuliți și cu dosare albe în mâini mișună pe sub sigla scorojită pe care abia se mai distinge “Guvernul României – Instituția Prefectului – Serviciul Public …” (pe scurt, pașapoarte, permise de conducere și înmatriculări vehicule). Unii moțăie în mașini, cu motorul pornit – este octombrie și la Brașov a început să miroasă a iarnă.
Ghișeele se deschid la ora 8:30, peste o oră și jumătate. Cei mai harnici au venit din miez de noapte. “Ieri am fost de la 4 și nu am mai prins. Azi am venit la 12 și sunt al zecelea”, ne spune un om fericit, din experiența sa. Eu am numărul 84, sper să fie norocos.
Părem înțepeniți în timp, vremea cozilor este aici, în 2017, nu în manualele de istorie. Oamenii s-au perfecționat – în locul scăunelelor și al sticlelor de lapte acum ordinea este dată de o listă ordonată, fixată cu o piatră de capacul coșului de gunoi și păzită cu spirit obștesc de cei prezenți. Auto-organizare, de nevoie, dacă autoritățile nu se sinchisesc.
România este țara în care Tăriceanu intră peste rând, în situații similare. Că timpul său este prețios. Mai exact, 16.675 lei pe lună, adică 104,22 lei pe oră – atât l-am plăti ca să stea la cozi. Dacă ar spune asta, mai că oamenii ar răspunde “poftiți în față, domnule Tăriceanu, că nu avem atâția bani”.
Pentru că nu stau la cozi, guvernanții nu se gândesc nici la cât ne costă, de fapt, cozile.
90 de oameni. 1400 salariul minim. O oră de stat la cozi înseamnă minim 787,50 lei. În două ore plătești salariul lunar al unui om.
Cât costă respectul arătat acestor oameni?
Problema nu este de azi, nici de ieri. De când s-a scos taxa, la început de an, a început bulucul. Însă nu există scuză – autoritățile trebuie să dimensioneze serviciile în funcție de cerere.
La coadă se vorbește despre firme care “îți rezolvă”. “Pe 100 de euro, de azi pe mâine”. Mulți par că ar da, dar n-au. Dacă înmatriculezi o mașină adusă de afară, o altă coadă și o altă corupție este la RAR. Alți euro. Bani nefiscalizați.
Care este adevăratul preț al respectului pe care statul ni-l datorează? Și cum calculăm dobânda?
Edit: Azi mă voi întâlni cu Prefectul. Îi voi înmâna o adresă oficială și solicitarea de a rezolva problema. Și dacă nu are soluție, să vină măcar zilnic și să țină dumnealui lista, în locul coșului de gunoi”.