Last Updated on septembrie 9, 2016 Compania Naţională a Uraniului a rămas de la începutul anului fără venituri după ce Nuclearelectrica Cernavodă a cumpărat dioxid de uraniu de la canadieni, cu un preţ mai mic. Compania nu are acum cele 22 de milioane de lei pentru reconversia stocurilor uriaşe de UO2 în octoxid de uraniu.
Legea nu permite Companiei Naţionale a Uraniului să vândă pe piaţa externă, ci doar către Nuclearelectrica, care era obligată să cumpere de la producătorul român, scrie stiri.rttbrasov.ro
Zecile de tone de dioxid de uraniu de pe platforma de la Feldioara vor deveni instabile chimic iar în contact cu aerul se pot aprinde. Compania Naţională a Uraniului cerea ca Nuclearelectrica să cumpere întreaga cantitate aflată pe stoc, contra sumei de 48,7 milioane lei. Banii i-ar fi permis achitarea datoriilor de 29,5 milioane lei şi continuarea activităţii la exploatarea de la Crucea – Botuşana.
Sindicaliştii protestează încă de luni la sediul Companiei Naţionale a Uraniului din capitală, revoltaţi că nu şi-au primit salariile şi beneficiile din contractul colectiv de muncă. Proteste au fost organizate şi la Suceava şi Braşov.
Compania Naţională a Uraniului nu are director general din iulie. Angajaţii au fost timp de o lună în concediu pentru lucrări de mentenanţă în uzină iar acum s-au trezit că nu mai au unde şi ce să muncească.
Prefectul Braşovului a stat de vorbă cu protestatarii şi le-a promis că va face tot ce poate pentru a rezolva situaţia. „O să facem un demers către Guvern şi către ministerele de resort pentru a aduce la cunoştinţă problemele, în vederea găsirii unor soluţii viabile”, a precizat joi, Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov. În prezent, la Uzina R Feldioara lucrează 480 de angajaţi, din care circa 140 vor ieşi în curând la pensie.