Brașov: Copiii din Mândra, Moieciu și Racoș fac teatru de păpuși cu mâna lor

Last Updated on septembrie 9, 2016 Asociația culturală Laborazon organizează în perioada 13–15 septembrie atelierele Facem teatru de păpuși, de artizanat și creație multimedia pentru copii, în trei comune din județul Brașov – Mândra, Moieciu și Racoș.

Activitățile vor fi facilitate de profesioniști din cele două domenii – un artist multimedia, respectiv un scenograf și actori de la Teatrul Arlechino din Brașov. Proiectul le oferă tinerilor participanți oportunitatea de a-și dezvolta aptitudini artistice și practice prin activități distractive. Proiectul înlesnește accesul unor comunități rurale la inovațiile din mediul urban, modern, și, totodată, valorifică și reinterpretează patrimoniul cultural local.

14269807_303254580042086_538880237_n

La atelierele din fiecare comună va participa câte un grup de 15 copii, cu vârste între 7 și 12 ani. Acestea se vor desfășura pe durata unei zile (Racoș – 13 septembrie, Moieciu – 14 septembrie, Mândra – 15 septembrie), timp în care participanții se vor deprinde cu ABC-ul montării unei piese de teatru de păpuși.

Echipele vor lucra la dramatizarea poveștii Frumoasa din pădurea adormită, o adaptare după Charles Perrault, parcurgând toate etapele procesului de creație, de la înțelegerea textului, a acțiunii și a personajelor până la confecționarea marionetelor și-a decorului și punerea în scenă. Pe parcurs, vor realiza și un film de animație stop-motion.

Scenografia va fi realizată și din materiale reciclate, iar copiii se vor putea inspira pentru a crea pe mai departe obiecte din materiale din jurul lor. De asemenea, pentru consolidarea identității locale, imagini cu portul tradițional local vor fi proiectate în cadrul atelierului și vor fi integrate în costumele păpușilor.

Astfel, atât participanții, cât și celelalte entități educaționale din comunitate vor fi stimulați să întrevadă potențialul artistic în resursele cele mai la îndemână și să repete asemenea experimente și pe cont propriu. Copiii își vor mai cultiva aptitudinile de lucru în echipă, vor învăța să se apropie de un text literar cu mai multă nonșalanță și să se bucure de plăcerea lucrului manual și în afara orelor de școală.

Ediția de anul acesta se desfășoară cu susținerea Fundației Comunitare Țara Făgărașului în cadrul Cercului Donatorilor din mai 2016 și cu finanțarea Consiliului Județean Brașov. Din echipa de actori fac parte: Cecilia Negru, Manuela Zaharie și Adrian Iuga; ca scenograf va participa Tunde Tomos și artist multimedia Mara Oprișiu. Proiectul este coordonat de Alina Floroi. Ambasadorii locali ai proiectului sunt: Anca Taflan – Biblioteca Publică din Comuna Mândra, Laura Gârbacea – Biblioteca Moieciu, Anna Maria Gaspar – Biblioteca “Bethlen Samuel” din Racoș.

Asociația Laborazon activează în contextul cultural al orașului Brașov din anul 2014 și are ca obiectiv încurajarea inovației în artă, știință și tehnologie. Printre proiectele din portofoliul său se numără înființarea unui makerspace, susținerea unor cursuri de creație în diverse domenii (electronică, croitorie, fotografie, restaurare de mobilă),

organizarea de expoziții de artă contemporană și a festivalului BVCC – Festival de cultură liberă. Facem teatru de păpuși este un proiect-pilot, pe care asociația Laborazon își dorește să-l extindă în anii următori în numeroase alte comune din județul Brașov.

Detalii suplimentare: Alina Floroi, coordonator proiect 0722619960 alina@laborazon.ro, www.laborazon.ro

Previous Story

PERICOL! Brașovul devine Cernobâl? Zeci de tone de dioxid de uraniu de pe platforma de la Feldioara vor deveni instabili chimic iar în contact cu aerul se pot aprinde

Next Story

Deputatul Gabriel Andronache și-a prezentat raportul de activitate în mandatul 2012-2016. Vezi ce a reușit să facă: