Last Updated on ianuarie 15, 2016 Primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat astăzi în ședința de Consiliul Local că municipiul are banii necesari pentru construcția Aeroportului. Trebuie doar ca cei de la Consiliul Județean să prezinte situația reală și exactă (timp de 12 ani nu au prezentat niimic concret, pe acte) și să se rezolve cumva problema terenului.
„Din punct de vedere financiar, municipiul Braşov are această posibilitate, mai ales acum, că am făcut şi ratingul Braşovului, care ne-a dat o estimare bună. Avem un grad de îndatorare foarte bun în momentul de faţă. Tocmai am închis cu BERD-ul un credit anul trecut. Trebuie doar să ştim în detaliu despre ce este vorba”, a explicat vineri, liberalul George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, citat de rttbrasov.ro.
În acest moment, gradul de îndatorare al primăriei este de 5 %, ceea ce permite discuţii pentru un alt credit, în condiţii foarte avantajoase. Pentru ca banii să poată fi alocaţi, primăria ar trebui să se asocieze cu Consiliul Judeţean, momentan, într-o societate pe acţiuni.
Potrivit primarului, muncipiul Brașov, citat de mytex.ro, „trebuie să fie parte într-o societate comercială cu un anumit procent de acțiuni, iar în această situație putem să achităm această finanțare. Acum, unii spun că ar mai trebui 20 de milioane de euro, alți 30, ca la piață.
Lucrurile trebuie să fie foarte clare din punct de vedere al unui studiu tehnico-economic care trebuie elaborat pornind de la ceea ce s-a făcut până acum și de cât mai este nevoie pentru finalizarea investiției. Avem posibilitatea să facem aceast lucru ca și municipiu. Noi suntem pregătiți”.
[ads2]
În cee ce privește terenul Aaeroportului lucrurile nu sunt așa de simple. Primarul dă vina pe Parlamentari, că au greșit legea dar vina aparține exclusiv Consiliului Județean care a vândut/înstrăinat câteva hectare de teren destinate construcției aeroportului.
Rezolvarea problemei terenului se va putea face doar prin intervenția DNA sau a Ăarlamentului, care printr-o lege specială să „șteargă” cu buretele ce s-a făcut înainte și să se înceapă de la zero.
„E important de reglementat din punct de vedere al situaţiei juridice şi patrimoniale. În loc să o simplifice, Parlamentul, mai mult a complicat-o. Dincolo de abordări politice, trebuie să discute oameni de specialitate, care să se ducă cu o propunere foarte clară la nivelul Parlamentului şi care să rectifice această lege printr-o modificare cu decizie parlamentară sau la nivel guvernamental”, a mai spus primarul.