Brasovul, primul oras din Transilvania unde a fost proiectat un film, in 1896, la doar un an de la premiera mondiala de la Paris

Last Updated on martie 7, 2015

Primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat un film a fost Braşovul. La doar un an de la prima proiecţie cinematografică mondială din decembrie 1895, de la Paris, şi şapte luni de premiera românească, mai 1896, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov, şi totodată din Transilvania, a avut loc în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Evenimentul se petrecea la numai şapte luni de la premiera Românească, când, la Bucureşti, a fost proiectat primul film din România.

La Vila Kertsch din  Braşov aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.

11

„În anul 1896 cinematograful pătrunde în sălile de spectacol braşovene sub numele de «fotoplasticum». Atracţia pentru lumea de pe ecran face ca peste doi ani, în 1898, sub Tâmpa, să existe cinematograful lui Conto, «Apollo-Bioscop», în care rulau două scurt-metraje ale lui Lumiere, iar în anul 1901 să se construiască o hală de spectacole din lemn, pentru cinematograf, în Promenada de jos”, se arară în cartea „Cronică de Braşov”, a lui Dan Pavalache. (sursa: adevarul.ro)

Potrivit publicaţiei „Kronstädter Zeitung“, din 7 decembrie 1896, în filmele proiectate în Villa Kertsch braşovenii erau fascinaţi de „evoluţia unei dansatoare, o cântăreaţă populară, un dansator pe sârmă, doi acrobaţi, o imagine stradală pariziană plină de viaţă, de o limpezime minunată, şi anume autotaxiuri şi biciclişti circulând, lume ieşită la plimbare şi, în încheiere, imaginea reuşită a unui tren rapid intrând în gară.“

Previous Story

Raliul doamnelor, de 8 Martie, la Brasov

Next Story

De astazi, incepe luna curateniei la Brasov