Brașov. „Retro Marktplatz” , a doua ediție. Evenimentul va recrea Brașovul de acum 100 de ani în Piața Sfatului

Last Updated on septembrie 4, 2024 Brașov. „Retro Marktplatz” , a doua ediție. Evenimentul va recrea Brașovul de acum 100 de ani în Piața Sfatului 1

În Piața Sfatului din Brașov va avea loc, între 13 şi 15 septembrie, a doua ediție „Retro Marktplatz”, eveniment organizat de „Breasla meşteşugarilor din Ţara Bârsei”, ce va reconstitui târgurile din mijlocul oraşului vechi, aşa cum erau ele odată.

Vor fi peste 40 de pavilioane, unde veţi găsi produse ale meşteşugarilor contemporani, de la mici obiecte de porţelan, ceramică pictată şi bijuterii la rochii decorate cu lână împâslită, produse alimentare făcute în gospodăriile unor mici fermieri sau antichităţi. De asemenea, într-unul dintre pavilioane se vor desfăşura ateliere de manufactură.

Personalităţi de altădată, readuse la „viaţă” cu AI, pentru a vă răspunde la întrebări
De pe un ledscreen amplasat în piaţă, vă vor răspunde la întrebări personalităţi din alte timpuri, recreate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, precum Ion Luca Caragiale, Sextil Puşcariu, Johann Gott şi Andrei Mureşan, care vă vor povesti cum era Braşovul în secolele trecute, scrie bzb.ro.

În faţa ecranului, pe caldarâmul vechii pieţe, vor fi prezente, la fel ca în vremurile trecute, câteva fanfare care vor delecta auditoriul cu polci, valsuri şi marşuri. Programul artistic va fi completat de câţiva solişti care vor interpreta arii de operă, romanţe de altădată şi cântece populare.

Organizatorii evenimentului au pregătit şi câteva materiale video care vor rula pe un ecran. Într-unul dintre filme se vor succeda numeroase reclame ale magazinelor braşovene din trecut şi fotografii vechi cu oraşul din cărţile poştale de epocă. Într-un alt film, imaginile din actuala Piaţă a Sfatului, filmate cu o dronă, vor fi suprapuse cu imaginile din vechile cărţi poştale. Amatorii de istorie a Braşovului vor putea afla o mulţime de lucruri inedite despre ce vindeau şi cumpărau bunicii şi străbunicii braşovenilor de azi.

Firmele magazinelor de acum un secol şi reclamele produselor pe care le comercializau negustorii din trecut vor reconstrui atmosfera Pieţei Sfatului din timpul străbunicilor. Puteţi să rămâneţi cu o amintire de neuitat, fotografiindu-vă în ambianţa retro-pieţei, împreună cu personaje îmbrăcate în haine de epocă, care vă vor povesti despre Braşovul de altădată.

De asemenea, ziarul evenimentului, aflat la ediția cu numărul 2, va fi distribuit vizitatorilor târgului, scrie Radio Romania Brașov.

Publicația reproduce numeroase reclame din vechea «Gazeta Transilvaniei». Din acest număr veți afla istoriile negustorilor brașoveni de altădată, o celebră poveste de dragoste din Palatul Safrano și misterele doctorului brașovean Honingberger. Ziarul mai publică istoria membrilor familiei brașovene Czell, cei mai cunoscuți producători de bere din România interbelică și o istorie completă a evoluției în secole a orașului vechi. Tot în paginile retro-ziarului sunt reproduse interesante publicități de acum o sută de ani.

Printre acestea: anunțul venirii celebrului cowboy Buffallo Bill în Brașov și reclama primei reprezentanțe auto deschise în Brașov pe strada Porții (Republicii de azi), în 1908, în care se vindeau «trăsuri cu motor»”.

Previous Story

Șapte fete au fost lovite de mașini. Patru când traversau strada, trei lovite pe trotuar

Next Story

Brașov. Parada Bicicletelor, în 8 septembrie. Punctul de întâlnire este Parcul Nicolae Titulescu