Brașov. Începe Festivalul Zilelor Culturale Maghiare. Concerte, filme, programe dedicate copiilor, târg al meșteșugarilor și producătorilor

Last Updated on septembrie 13, 2024 Brașov. Începe Festivalul Zilelor Culturale Maghiare. Concerte, filme, programe dedicate copiilor, târg al meșteșugarilor și producătorilor 1

Brașovul va avea parte de evenimente de excepție, timp de o săptămână. În perioada 15-22 septembrie, maghiarii din Brașov și din împrejurimi sunt așteptați la cel mai mare număr de evenimente ale maghiarilor din Țara Bârsei, în mai multe locații emblematice din Brașov.
La fel ca în anii trecuți, programul include și anul acesta concerte, proiecții de filme, programe dedicate copiilor, un târg al meșteșugarilor și producătorilor, publicul fiind așteptat, timp de o săptămână întreagă, la o serie de evenimente culturale.

Festivalul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov “Țara Bârsei” ediția a XIV-a 2024 este un proiect cultural realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, fiind finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Tamás Toró, principalul organizator al Festivalului Zilelor Culturale Maghiare din Brașov ”Țara Bârsei”, pentru Radio Romania Brasov: „În urmă cu paisprezece ani am avut un gând și am îndrăznit să visez ca, după o pauză de 71 de ani, Zilele Culturale Maghiare din Brașov să existe din nou. Am visat la o serie de evenimente care să fie un festival cultural dedicat minorității maghiare din Brașov și din Țara Bârsei, în care să se regăsească toate domeniile artelor și care să umple un gol. Sunt convins de faptul că alături de biserică, școlile maghiare și afacerile maghiare, o forță unificatoare esențială o reprezintă cultura. Din păcate, în Brașov nu există instituții culturale maghiare, astfel că încercăm să potolim setea culturală a maghiarilor din Brașov și din Țara Bârsei prin intermediul unor festivalurilor de gen”

Pentru a satisface nevoile culturale ale maghiarilor care locuiesc în regiune, echipa organizatoare a Festivalului Zilelor Culturale Maghiare din Brașov pregătește o serie bogată de evenimente diverse. Timp de o săptămână, piețele publice și alte locații din oraș vor răsuna de concerte, proiecții de film, programe dedicate familiilor și copiilor, prezentări de carte, expoziții și un colț al vinului și gastronomiei.

Vor avea loc peste 50 de programe dedicate celor mari și celor mici, printre care și o întâlnire a ansamblurilor de dansuri populare maghiare, diferite evenimente muzicale, excursii, un atelier de literatură, mai multe ateliere de artizanat.

Ediția cu numărul 14 a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov va începe cu un moment cu adevărat special, întrucât Ansamblul de Dansuri Populare Maghiare „Búzavirág” împlinește anul acesta 75 de ani. Membrii acestuia se pregătesc cu mai multe evenimente pentru ocazia jubiliară: o întâlnire a ansamblurilor de dansuri populare maghiare, o expoziție de fotografii și o repetiție de dansuri deschisă tuturor generațiilor de dansatori, eveniment care va avea loc în 15 septembrie.

La finalul zilei, Zilele Culturale Maghiare din Brașov vor fi deschise oficial, printr-un spectacol de gală susținut de ansamblurile de dansuri populare maghiare, unde invitat de onoare va fi Pál István Szalonna și Trupa. Evenimentul va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, de la ora 18. În cadrul spectacolului vor fi prezentate atât dansuri vechi, cât și dansuri mai noi.

Săptămâna va continua cu proiecții de filme, expoziții, lansări de carte, întâlniri cu publicul și degustări de vinuri, concerte ale talentelor locale, activități pentru copii. Începând de joi 19 septembrie își va deschide porțile și târgul de produse tradiționale „Kronstadt Fair”, iar începând de vineri, și colțul vinului și gastronomiei, care va fi găzduit de Curtea Colegiului Național „Áprily Lajos” .

Cine vine să petreacă alături de noi? Iată o parte a ofertei noastre muzicale: vineri 20 septembrie, cea mai bună trupă tribut Queen din Europa Centrală, Don’t Stop The Queen, va susține un concert în Piața Sfatului. Va urma apoi, concertul îndrăgitei trupe rock Hooligans. Sâmbătă 21 septembrie va avea loc un concert dedicat copiilor, iar mai apoi pe scenă va urca Dalma și trupa ei.

Un program cu adevărat special va fi sosirea la Brașov a Budapest Gypsy Symphony Orchestra, care are 100 de membri, și care va susține un concert în Piața Sfatului. În repertoriul bogat al orchestrei se regăsesc, printre altele, opere de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss, cântece de operetă și cântece populare, piese țigănești maghiare tradiționale.

Duminică, publicul mai în vârstă se va putea bucura de un concert Szandi és az Abrakazabra, care vor cânta șlagăre cunoscute și care vor închide cea de-a 14-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Brașov.

Se anunţă festivalul Kürtőskalács
Oraşul Sfântu Gheorghe va găzdui şi în acest an Festivalul Kürtőskalács, care se va desfăşura împreună cu Târgul de Toamnă, eveniment tradiţional al reşedinţei judeţului vecin, scrie bzb.ro.

Evenimentele vor avea loc în perioada 4-6 octombrie 2024 în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, unde, pe lângă bogatul târg meşteşugăresc, programele culturale şi de păstrare a tradiţiilor, se va desfăşura şi concursul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” la care sunt aşteptate echipe din toată Transilvania. Programul detaliat al evenimentului vor fi publicate în curând.

Previous Story

(Video) Oprit de jandarmi cu scandal. Un bărbat cu copilul în brațe a vrut un selfie cu ursul pe Transfăgărășan. Pădurar: „Ursul era în spatele cuștii acolo, noi așteptam să intre”

Next Story

O şoferiţă a lovit o motocicletă, după ce a întors maşina fără să se asigure