(Video) Brașovul „înecat” de praful saharian

Last Updated on aprilie 2, 2024 (Video) Brașovul „înecat” de praful saharian 1

România este sub alertă de vijelii, iar în țară fenomenele extreme au făcut deja probleme. Rafalele de vânt au doborât copaci și au smuls acoperișuri. Pompierii au intervenit de urgență. În Bihor și Hunedoara au fost emise mesaje Ro-alert din cauza vântului puternic. Rafalele de vânt vor purta și norul de praf saharian care trece astăzi pe deasupra României.

Imagini transmise de Digi24 din Brașov arată orașul afectat de norul de praf saharian. Particulele de praf afectează căile respiratorii, cel mai afectați fiind copiii. Meteorologii anunță că norul de praf saharian se menține pe teritoriul României până pe 2 aprilie, iar depuneri de praf vor fi observate în Vest, Nord și Centru, unde sunt prognozate ploi.

Și la Cluj, praful a fost vizibil cu ochiul liber, iar măsurătorile au arătat o înrăutățire semnificativă a calității aerului, cu valori peste media admisă de Organizația Mondială a Sănătății.
Fenomenul aduce nu doar disconfort, ci și probleme pentru copii, vârstnici sau persoanele cu afecțiuni respiratorii. Medicii ne sfătuiesc ca, în astfel de situații, să purtăm mască de protecție.

Expunerea la praful saharian poate provoca iritații sau chiar infecții respiratorii.
Alexandru Luchian, fondatorul proiectului Strop de Aer: Din Sahara se ridică praf și un curent de aer îl duce peste Atlantic sau peste Mediterană. De ieri se vede și în Vest: Timișoara, Oradea. Este în atmosferă până la 5 mii de metri, dar particulele mici au ajuns la nivelul solului, pentru tvrinfo.ro, conform stiridecluj.ro.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puţin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenţii din Nordul Africii. Nisipul fin din componenţa norului de praf conţine magneziu, fier, calciu şi granule de fosfor, chiar şi mercur.

​​Concentraţia de elemente nocive este foarte mare şi poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci şi pe cele sănătoase. Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale şi activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) şi celulele imune. Acestea eliberează citokine şi alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respiraţie şuierătoare) şi chiar insuficienţă respiratorie uşoară.

Previous Story

(Video) Iepuraşii de ciocolată distruşi în supermarketuri în căutare de bancnote de 50 sau 100 de euro. Fenomenul de pe TikTok

Next Story

Robert, un tânăr asistent medical, s-a stins din viaţă fulgerător, sub ochii soţiei și copilului, la o zi după ce a mers la spital cu dureri de cap şi vărsături, însă a fost lăsat acasă