(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschide sezonul turistic la Cetatea Alba Carolina de la 1 mai. Garda Cetăţii va defila într-un spectacol devenit tradiție

Last Updated on aprilie 19, 2024 (Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschide sezonul turistic la Cetatea Alba Carolina de la 1 mai. Garda Cetăţii va defila într-un spectacol devenit tradiție 1

Brașovenii sunt invitați la Cetatea Alba Carolina. Sezonul turistic va fi deschis oficial în 1 mai, când vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an.

„Alba Iulia şi-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural şi istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetăţii sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligaţia noastră şi angajamentul nostru faţă de oraş şi turişti, să le menţinem în calendarul de evenimente şi să le promovăm ca atare”, a spus primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, citat de Turnul Sfatului.

La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie şi coordonatorul reenactorilor din trupele antice, Liviu Zgârciu, a menţionat că, de la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentaţiilor de reenactment antic. „Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii şi frumoasele dansatoare vor putea fi văzuţi de publicul larg, în fiecare vineri, în faţa Porţii a IV-a a Cetăţii Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecţii de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al oraşului Alba Iulia”, a declarat Liviu Zgârciu.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porţii a IV-a a Cetăţii
Şi Garda Cetăţii este pregătită, potrivit comunicatului, să ofere şi în acest an publicului, turişti şi albaiulieni, “unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârşit de săptămână”.

(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschide sezonul turistic la Cetatea Alba Carolina de la 1 mai. Garda Cetăţii va defila într-un spectacol devenit tradiție 2

Astfel, sâmbăta şi duminica, de la ora 12,00, Garda Cetăţii poate fi văzută de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a „într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia”.

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

Inspiratorul proiectului a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia, cel care a introdus în Imperiul Habsburgic sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea. Ansamblul făcea parte dintr-un sistem mai larg de puncte fortificate, menite a asigura defensiv noile provincii cucerite.

Lucrările pregătitoare au început prin ridicarea topografică din anul 1711, a orașului și cetății medievale.
Planul originar al cetății a fost trimis la Viena și aprobat de prințul Eugeniu de Savoia la 18 aprilie 1714, acesta împreună cu ordinul de începere a lucrărilor fiind înmânat la 26 aprilie 1714 generalului Stephan Steinville, comandantul trupelor imperiale din Transilvania. În iulie 1714 generalul primește în baza observațiilor venite de la Viena notificarea de a întocmi un nou plan, adaptat acestora.

Terenul necesar (140 ha), a fost eliberat între 1713-1715 prin dărâmarea vechiului oraș medieval, acesta trebuind să fie mutat în partea de est a cetății (actualul oraș de jos)
Proiectul, din punct de vedere tehnic îi aparține  arhitectului italian Giovano Morando Visconti. Lucrările (estimate în total la peste un milion de guldeni de aur) – au fost conduse inițial de către acesta (care a murit în 1717 la 65 de ani, de ciumă) și ulterior de inginerii militari Iosif de Quadri (1717-1727) și Konrad won Weiss (1727-1738). Deși sistemul de apărare proiectat inițial cuprindea 4 linii de fortificații și o fortificație mai îndepărtată plasată pe Dealul Furcilor – aflat în vecinătate, construcția finală a avut numai 3 linii.

Previous Story

Titi Aur laudă Brașovul pentru traficul lejer. „De ce nu e roșu? Anterior, Brașovul era un oraș imposibil – pe Strada Lungă, prin Centru, pe Calea București efectiv nu puteai să circuli. Practic s-a făcut un sens giratoriu mare – dar gândit foarte bine”

Next Story

(Foto) Meșteri. Depoul Brașov a reparat capital încă o locomotivă de la CFR Călători