Studenții din Brașov, terorizați de ploșnițe în căminele Universității Transilvania! – “Problema e de ceva vreme, dar ei nu știu cum să trateze”. Cum se apără conducerea Universității

Last Updated on aprilie 3, 2024 Studenții din Brașov, terorizați de ploșnițe în căminele Universității Transilvania! - "Problema e de ceva vreme, dar ei nu știu cum să trateze". Cum se apără conducerea Universității 1

Studenții au reclamat prezența ploșnițelor în căminele Universității Transilvania din Brașov din campusul de pe Colina Universității, anunță Radio Brașov.
Părinții studenților susțin că dezinsecțiile au fost întârziate.

Ei au fost evacuați din cameră, patru copii redistribuiți în același cămin, în camere diferite. Nici măcar nu s-au gândit că ar fi bine ca ăștia patru să fie puși într-o singură cameră, să fie undeva izolat. Ei au zis că dacă au lăsat toate lucrurile acolo, nu există riscul de a aduce și în alte camere, dar totuși în cameră la ei au ajuns cumva de la cineva, iar în semestrul întâi al acestui an universitar, în camera lor, fiind doar trei în cameră și patru locuri, a fost adus un copil din alt cămin evacuat pentru ploșnițe. Deci problema e de ceva vreme, dar ei nu știu cum să trateze, pentru că tratează foarte superficial. E o problemă care va lua amploare. Deocamdată acasă sper să nu fi adus”, ne-a spus unul dintre părinți.

De cealaltă parte, conducerea Universității spune că, în prezent, situația este înregistrată izolat, într-un modul din căminul 11, respectiv în două camere și deja s-a intervenit, însă procedura standard presupune mai multe treceri, iar în 5 aprilie va fi făcută a treia și ultima dezinsecție din această intervenție. Ba mai mult, conducerea univeristății spune că astfel de dezinsecții se fac planificat periodic, în tot campusul.

Universitatea face de două ori pe an o dezinsecție planificată, programată, adică se face o dezinsecție în luna aprilie și una în luna septembrie. Indiferent că există probleme, nu există să se facă în mod automat. În plus, anul acesta s-a făcut o dezinsecție suplimentară. De fapt, a început o trecere în decembrie și a continuat, a doua trecere, în toate căminele, în ianuarie.

Deci în perioada vacanței izolate au mai fost camere cu o astfel de problemă și, de obicei, cum se reclamă acest lucru, se și intervine. În general, camera este destul de afectată pentru că trebuie scos parchetul, partea de lemn”, susține Prorector cu studenții și legătura cu mediul socio-economic și cultural, prof.dr.ing. Daniel Munteanu, citat de bzb.ro.

Conform planificării, în vacanța de dinainte de Paște, va fi făcută o campanie de dezinsecție de primăvară. Prorectorul a amintit și faptul că firma care face aceste dezinsecții vine în urma unui proces de achiziție publică și intervențiile sunt costisitoare.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Brașov nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere. Problema este una generalizată, dat fiind că situații similare au fost semnalate și în alte campusuri universitare din țară.

Ploșnițele trăiesc și doi ani fără să se hrănească
Din autobuz, avion sau din vacanțe – sunt doar câteva locuri din care putem lua cu ușurință ploșnițele care ajung în final în casele noastre, conform Stirile Pro Tv.

Mirela Vîlcea, reprezentantul unui importator de insecticide: ”Ele se înmulțesc cel mai mult în saltele, așa că odată cu bagajul aducem și aceste ploșnițe, trebuie verificat înainte de a ne desface bagajul într o cameră de hotel, la încheieturile paturilor, la cusăturile saltelelor, apar niște puncte mici, negre, maronii. Ele pot migra și dintr-un apartament în altul și atunci degeaba facem dezinsecție, pentru că după ce facem acest proces, care e lung, se repetă de 3-4 ori, pot veni de la vecini, pe lângă geamuri, pe lângă uși, prin prize”.

Aurelian Pintilescu, biolog: ”Ploșnița poate înțepa pe toată suprafața corpului cu mențiunea ca înțeapă repetat și atunci apar acele umflături, pișcături în linie sau în șir cumva”.

Aceste insecte pot trăi până la doi ani fără să se hrănească, iar într-un an depun între 300 și 500 de ouă.

Previous Story

Adolescentă de 15 ani bătută crunt de 5 cerșetoare. ”Una a scos cuțitul și a vrut să o omoare. Au încercat sa îi taie părul, au trântit-o pe jos”

Next Story

(Video) Cât costă și cum funcționează cutia neagră pentru mașini? Ce trebuie să știi despre dispozitivul care va fi obligatoriu de la 1 iulie