(Video) Cât costă și cum funcționează cutia neagră pentru mașini? Ce trebuie să știi despre dispozitivul care va fi obligatoriu de la 1 iulie

Last Updated on aprilie 3, 2024 (Video) Cât costă și cum funcționează cutia neagră pentru mașini? Ce trebuie să știi despre dispozitivul care va fi obligatoriu de la 1 iulie 1

Trei luni ne mai despart până la un moment istoric – maşinile vor avea şi ele cutii negre, ca avioanele. Dispozitivul va înregistra date vitale pentru anchetarea accidentelor rutiere. Investigaţiile vor fi mai rapide şi fără erori, iar industria auto va beneficia de informaţii pe baza cărora va putea îmbunătăţi echipamentele de siguranţă şi prevenire a accidentelor.

Autoturismele şi vehiculele comerciale cu greutate de cel mult trei tone şi jumătate vor fi dotate cu aşa-numita “cutie neagră” de la 1 iulie – un chip capabil să facă “radiografia” unui accident. Dispozitivul stochează mai multe informaţii, printre care viteza, turaţia motorului şi unghiul de virare. Înregistrarea este declanşată de senzori care detectează un accident sau date despre o posibilă ciocnire, scrie Observator Tv.
“E pe acelaşi principiu ca cutia neagră de la avioane care – ce face de fapt – înregistrează anumite date, în timp real, în cazul nostru din trafic pentru a-i ajuta pe constatatori în cazul unui impact“, spune Alexandru Ancuţă, inginer auto, asistent la Politehnica Bucureşti.

Cutiile negre sunt, de fapt, nişte mici unităţi electronice. Sunt conectate la sistemele de siguranţă ale maşinii şi odată montate nu vor putea fi sub nicio formă dezactivate sau oprite. În caz de accident, se vor activa automat odată cu declanşarea airbag-urilor şi blocarea centurilor şi vor începe să înregistreze”, arată Cristina Filip, reporter Observator.

Datele sunt înregistrate cinci secunde înainte şi 300 de milisecunde după accident şi vor putea fi accesate doar de poliţiştii şi experţii care investighează accidente rutiere. “Sunt şi unii utilizatori care vor să-şi ia asigurarea şi trag de volan intenţionat să iasă în şanţ, în stâlp. Şi se poate vedea dacă se cere în instanţă care a fost comportamentul acestui utilizator”, adaugă Ştefan Voloacă, inginer auto, şef lucrări Politehnica Bucureşti.

“Acest sistem este izolat, nu comunică prin internet, înregistrează datele anonim în sensul că nu ştie ce maşină este, nu se salvează seria de şasiu, nu se salvează cine e la volan“, a explicat Alex Şeremet, reprezentant producător auto.

Dispozitivul de înregistrare este impus de Uniunea Europeană şi este obligatoriu şi pentru unele maşini second hand. “Acele maşini care vor fi înmatriculate pentru prima dată în spaţiul european vor trebui să adauge aceste cutii negre, din punct de vedere tehnic înţeleg că se poate face asta foarte uşor mergând pur şi simplu la o reprezentanţă auto sau la un seller autorizat”, spune Victor Negrescu, europarlamentar.
Dispozitivul de înregistrare costă între 100 şi 500 de euro.

Începând cu iulie 2024 toate maşinile noi vândute în Uniunea Europeană, adică inclusiv în România, vor fi echipate cu aşa numitele cutii negre. Dispozitivele se numesc EDR (Event Data Recorder) şi vor fi obligatorii pe toate maşinile cu până la 9 locuri, cât şi pe vehiculele comerciale cu o greutate de până la 3500 de kilograme, scrie gadget.ro.

Previous Story

Studenții din Brașov, terorizați de ploșnițe în căminele Universității Transilvania! – “Problema e de ceva vreme, dar ei nu știu cum să trateze”. Cum se apără conducerea Universității

Next Story

Foto Brașov. Copil ținut într-o cuşcă și obligat să muncească la o stână, timp de 4 ani. Chinurile la care a fost supus