Cine sunt cei 6 români care apar în Topul Forbes cu miliardarii lumii. Averile lor însumează 10,6 miliarde de dolari. Brașoveanul Ion Țiriac, detronat de pe primul loc

Last Updated on aprilie 3, 2024 Cine sunt cei 6 români care apar în Topul Forbes cu miliardarii lumii. Averile lor însumează 10,6 miliarde de dolari. Brașoveanul Ion Țiriac, detronat de pe primul loc 1

România are şase reprezentanţi în acest clasament, dat publicității marți: Daniel Dines, brașoveanul Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl (Dedeman), Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari, conform news.ro.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane de pe glob cu averi de cel puţin un miliard de dolari.
Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, este cel mai bogat dintre cei șase români din lista Forbes cu miliardarii lumii.
Averea sa e estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari, ocupând locul 1.238 în clasamentul în care apar 2.781 de bogați din întreaga lume, ale căror averi însumează cel puţin un miliard de dolari, scrie Adevarul.

Următorul român din top este brașoveanul Ion Ţiriac, în vârstă de 84 de ani, a cărui avere totalizează 2,1 miliarde de dolari. Fostul tenismen și-a adjudecat locul 1.545 în clasamentul Forbes cu averea sa câștigată în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto. Țiriac a intrat prima dată în acest top în 2019, când figura cu o avere 1,2 miliarde de dolari. Cinci ani mai târziu a atins cea mai mare valoare estimată a averii sale (față de 2 miliarde de dolari, în 2023).

Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman, este al treilea român din listă. Cu o avere de 2 miliarde de dolari, el se situează pe locul 1.623 în clasamentul Forbes. Averea sa este în creștere față de 2023, când însuma 1,7 miliarde.
Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, figurează pe locul 2.152 în lista Forbes, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari (anul trecut apărea în același clasament cu 1,1 miliarde de dolari).
Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992. De la un singur punct, în Bacău, au ajuns la 57 de magazine. Ei deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, potrivit News.ro.

Cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, cel de-al cincilea miliardar al României din acest clasament este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021, care-i are printre investitori pe giganţii cloud Microsoft şi Amazon.

În clasamentul Forbes, Ion Stoica (care locuieşte în Statele Unite) ocupă locul 2.410.
Stoica a cofondat Databricks împreună cu şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Matei Zaharia, partenerul său de afaceri în vârstă de 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks și creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, figurează pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410. Averea estimată a acestuia se ridică la 1,2 miliarde de dolari.

Fundația Țiriac nu va mai construi patinoarul de la Brașov
Anunțul a fost făcut marți de primarul Brașovului, Allen Coliban, care a declarat că decizia a fost anunțată de Ion Țiriac, printr-o scrisoare în care s-a declarat surprins de decizia Consiliului Local Brașov din 29 martie. Atunci, CL a transmis spre analiză proiectul de hotărâre prin care urma să fie aprobat contractul de comodat dintre Fundația Țiriac și Municipiul Brașov, scrie Brasov Metropolitan.

Declarația primarului a fost făcută cu aproximativ o oră înainte de o ședință de Consiliu Local extraordinară, în care urma să fie dezbătut, încă o dată, proiectul de hotărâre. Cum fundația și-a anunțat retragerea din parteneriat, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, iar în timpul ședinței de plen subiectul a devenit subiect de contre între taberele din Consiliul Local.

Previous Story

Foto Brașov. Copil ținut într-o cuşcă și obligat să muncească la o stână, timp de 4 ani. Chinurile la care a fost supus

Next Story

(Video) Stâna în care era exploatat copilul din Brașov este a unui viceprimar. Minorul ar fi fost adus să muncească chiar de tatăl său. Câți bani încasa tatăl lui de la așa-zișii stăpâni