Brașov. Apartamentele de la blocuri încălzite cu energie geotermală. Centrale de cartier bazate pe geotermie, cu ajutor francez

Last Updated on aprilie 16, 2024 Brașov. Apartamentele de la blocuri încălzite cu energie geotermală. Centrale de cartier bazate pe geotermie, cu ajutor francez 1

Brașovul poate să fie primul oraș mare din România care să folosească pe scară largă geotermia, în urma unei colaborări cu localitatea Nogent sur Marne, care face parte din zona metropolitană a Parisului. Primarul Allen Coliban și primarul Jacques J.P. Martin au susținut astăzi o conferință de presă, la Brașov, pentru a explica evoluția colaborării dintre cele două localități.

Este foarte important că în ultimii doi ani am dezvoltat o relație de prietenie cu Nogent-sur-Marne, unul dintre orașele din zona limitrofă a Parisului, și este important nu doar în planul diplomatic, ci și în plan administrativ. Dincolo de planul cultural, am avut discuții și avem proiecte în privința energiei – și, în particular, a energiei regenerabile, întrucât domnul primar a pus la dispoziția Brașovului experții SIPPEREC, agenția care oferă toate planurile de dezvoltare a rețelei energetice, atât din punctul de vedere al electricității, cât și al rețelelor de termoficare.

Sunt elemente și tehnologii de care Brașovul are nevoie pentru o tranziție către neutralitatea de carbon și avem ocazia de a avea acces la această competență și expertiză în domeniul geotermiei profunde, un domeniu care în România este abia la început. Brașovul poate să fie primul oraș mare din România care să folosească pe scară largă geotermia profundă, integrată în strategia noastră pentru o termoficare sustenabilă“, a declarat astăzi primarul Allen Coliban, citat de mytex.ro.

Termoficarea Brașovului ar putea deveni astfel „verde“ și regenerabilă, prin centrale termale care ar utiliza puțuri geotermale forate la adâncime ca sursă de energie, în locul gazului metan.

Primarul Jacques J.P. Martin, care a explicat miza parteneriatului dintre cele două localități.
Când vine vorba de energiile regenerabile și dorința de a avea o abordare ecologică urbană foarte puternică, SIPPEREC, al cărui președinte sunt, are în Franța o experiență foarte lungă, împlinind anul acesta 100 de ani. Am luat inițiative în domeniul energiei geotermale, energiei solare și apoi producției de hidrogen (care, pe lângă celelalte calități, are și un potențial foarte mare de stocare a energiei, n.n.).

Obiectivul a fost să aducem experiența noastră geotermală în programe care ar putea fi acum incluse în planul dumneavoastră de dezvoltare urbană. Iar energia geotermală are un avantaj: este într-adevăr o energie regenerabilă. Aveți o bogăție enormă în pământ: la 1800 de metri, aveți 60 până la 70 de grade Celsius. Mai jos, sunt 80 de grade. Și pentru investiții de acest fel, vă stăm la dispoziție cu inginerii SIPPEREC pentru a vă ajuta. Echipa din municipiul Brașov a definit nevoile și apoi a lansat apeluri către companii pe care le noi le cunoaștem“, a explicat Jacques J.P. Martin.

În jurul Parisului, specialiștii SIPPEREC au forat 14 puțuri de mare adâncime, care alimentează cu energie termică mai mult de 1 milion de locuitori, scrie Biz Brasov.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Un primar de lângă Paris încearcă să aducă low cost-ul companiei Air France. „Transavia vrea să vină în Brașov cu 2 zboruri săptămânale”

Next Story

(Foto) Brașoveanca Dana Nălbaru: “Curând aici vor fi legume!” – pregătirile pentru o nouă recoltă în grădina de la țară a familiei Bucur-Nălbaru