Supermarketurile, închise în weekend! Vor rămâne deschise doar magazinele mici cu prețuri mari – Proiect

Last Updated on martie 21, 2024 Supermarketurile, închise în weekend! Vor rămâne deschise doar magazinele mici cu prețuri mari - Proiect 1

Majoritatea supermarketurilor din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica. Guvernul urmează să ia o decizie în acest sens, asta după ce marți micii comercianți au mers la Palatul Victoria, unde s-au plâns că înregistrează pierderi uriașe din cauza marilor magazine din țară.
Una dintre măsurile propuse de micii comercianți este aceea ca toate marile magazine să funcționeze în weekend până la ora 13:00

Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienți la magazinele mici, tradiționale. Nu e însă un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță. Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă, de la ora 13:00, și duminica, tot de la ora 13:00 – și magazinele mari, și magazinele mici – să avem un program de 8 ore sâmbăta și un program de 8 ore duminica.
Nu există nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii”, a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentantul micilor magazine, conform RTV.

Reprezentantul micilor comercianți a subliniat că în timpul weekend-ului pierderile înregistrate de magazinele mici ajung și la 40%.
Feliciu Paraschiv a ținut să precizeze că în toată Europa marile lanțuri de supermarketuri sunt închise în zilele de sâmbătă și duminică.

Efectele se văd foarte simplu din cifre. Sunt scădere de 20-30%, chiar şi 40% din vânzări pe perioada weekendului. În general, clienţii noştri migrează în magazine mari.
Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar”, a mai spus reprezentantul micilor magazine.

În cursul săptămânii viitoare, reprezentanții Guvernului se vor întâlni din nou cu micii comercianți pentru a definitiva aceste măsuri. Se pare că pe lângă închiderea supermarketurilor în weekend, se vrea ca Executivul să elimine impozitul de 1% pentru marile companii.

Ce prevede proiectul de lege depus în Parlament?
Un proiect de lege depus recent în Parlament arată că supermarket-urile vor fi închise în cursul zilei de duminică, urmând ca în ziua de sâmbătă, programul acestora să fie fi scurtat.

Unele persoane sunt de părere că propunerea nu este una benefică. Nu numai că va conduce la concedieri destul de mari, dar va provoca o scădere a veniturilor bugetare.

În proiect, magazinele ar trebui să aibă următorul program:
– luni – vineri: de la ora 08:00 – 22:00
– sâmbătă: 08:00 – 14:00
– duminica: închis
Astfel că, dacă proiectul de lege va fi votat, oamenii vor fi nevoiți să își schimbe programul pentru cumpărături.
Potrivit capital.ro, pe lângă program, proiectul prevede și realocarea magazinelor în afara orașelor. Distanța minimă de zona urbană este de 5 kilometri.
Această propunere, care este nouă pentru țara noastră, a fost adoptată deja de către alte state membre UE, scrie Kanal D.

Previous Story

Video Brașov. Alt șofer rătăcit în sensurile giratorii. A intrat invers în sensul giratoriu de la „Gemenii”

Next Story

Cum a răspuns brașoveanca Dana Nălbaru, după ce a fost acuzată de o fană că nu se îngrijește. ”O să te lase și soțul”. Ce replică a dat fosta cântăreață