Răspunsul Dan Air: „Spre regret, deocamdată, nu avem planuri de revenire la Aeroportul Brașov”

Last Updated on martie 24, 2024 Răspunsul Dan Air: „Spre regret, deocamdată, nu avem planuri de revenire la Aeroportul Brașov” 1

Conducerea Consiliului Județean, dar și a Aeroportului Brașov au precizat, nu demult, că există posibilitatea ca Dan Air să opereze, din nou, zboruri de la Ghimbav. Asta după ce în toamnă, după multe curse cu probleme, a decis să-și mute „baza” la Bacău, reclamând, în special, programul scurt al Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav (AIBG).

Pe contul de Facebook Dan Air, un brașovean a întrebat compania: „Cu operativitatea cu care răspundeți la mesajele ce vă laudă…. de ce nu ne răspundeti și nouă, celor ce vă întrebăm dacă veți mai opera de la Brașov. Suntem care am zburat de la Brașov cu dumneavoastră și întrebăm, fiind interesați de această situatie. Așa ar fi normal”.

Răspunsul Dan Air a fost prompt și concis, potrivit mytex.ro: „Bună ziua! Spre regret, deocamdată, nu avem planuri de revenire la Brașov”.
Brașoveanul, însă, nu și-a pierdut speranța, transmițându-le celor de la Dan Air: „Noi, cei de aici care am călătorit împreună, vă rugăm să ne luați în calcul în cazul în care există posibilitatea… Și vă asteptăm cu nerăbdare să operați din nou de la Brașov”.

În prezent, de la Brașov, operează doar Wizz Air, către destinațiile Londra (Luton) și Dortmund. Va urma și Budapesta. Din vară, vor fi mai multe chartere către următoarele destinații de vacanță: Antalya, Alanya (Turcia), Hurghada (Egipt), Hammamet (Tunisia) și Heraklion – Creta (Grecia). De asemenea, s-a anunțat că Fly Lili va avea zboruri regulate către München, Nürnberg și Stuttgart, în Germania.

Linia de tren Brașov – Aeroport Ghimbav. Când ar putea fi gata și cu ce costuri
Se discută de câțiva ani despre o linie ferată directă între gara Brașov și aeroportul internațional Ghimbav și se fac mici pași administrativi. Dacă lucrurile merg bine, trenurile vor circula în vara lui 2026 și proiectul va costa cam 150 milioane euro, scrie Hotnews.

Aeroportul Internațional de la Ghimbav s-a deschis în iunie 2023 și în prezent o singură companie are zboruri regulate: Wizz Air, în timp ce Dan Air și-a mutat la început de an zborurile la Bacău. Cei de la Brașov discută cu mai multe companii aeriene, dar rămâne de văzut ce se va concretiza. Pentru vara lui 2024 sunt programate săptămânal mai multe zboruri charter către destinații de vacanță din zona Mediteranei.

De la gara din Brașov până la aeroportul internațional sunt 10 km pe șosea, iar călătoria cu mașina durează sub 20 de minute dacă nu sunt blocaje. Există și un autobuz direct, cu plecări o dată pe oră.
Pentru o legătură feroviară directă va fi nevoie de o linie nouă de la Ghimbav, oraș situat pe magistrala 200 Brașov – Făgăraș – Sibiu – Vințu de Jos – Deva – Arad – Curtici. De la Gara Brașov până la Ghimbav sunt 8,9 km, trenurile pot atinge maxim 80 km/h, dar există multe porțiuni lente și trenurile fac 14 minute. Linia este ne-electrificată.

Publicația Bună Ziua Brașov scrie că cererea de finanţare pentru calea ferată Braşov – Aeroport este pregătită împreună cu Ministerul Transporturilor şi experţi JASPERS.

Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav ar putea fi conectat până în vara anului 2026 la reţeaua naţională de căi ferate. Legătura feroviară va fi realizată cu finanţare nerambursabilă, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar pentru a pregăti documentaţia pentru obţinerea banilor europeni, Sucursala Regională CFR Braşov şi Consilul Judeţean Braşov beneficiază consultanţă din partea experţilor europeni de la JASPERS (care asigură de asistenţă tehnică pentru accesarea fondurilor nerambursabile), scrie publicația locală.

Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a Aeroportului Braşov la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în staţia Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcţia Codlea (Sibiu), cu o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav şi o linie pentru zona de cargo. Valoarea estimativă a investiţiei este de 148,62 milioane de euro.

Pentru a stabili paşii ce trebuie urmaţi pentru obţinerea finanţării, vineri, 15 martie, la Bucureşti au avut loc două întâlniri, la care au fost prezenţi oficiali din Ministerul Transporturilor şi experţi JASPERS, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, administratorul public al judeţului, Daniel Gligoraş, şi directorul Sucursalei Regionale CFR Braşov, Ioan Pintea.

Previous Story

(Video) Cum l-au găsit poliţiştii pe Radu Ayan, copilul de 2 ani dispărut. A stat o noapte întreagă singur, în pădure. „A avut puterea să strige la noi. L-am auzit, ne-am dus şi l-am luat, l-am adus”

Next Story

(Video) Tânăra din Brașov electrocutată pe tren ar urma să fie transferată în Belgia. Are arsuri pe mai bine de jumătate din corp