NATO pregătește o surpriză la Aeroportul Brașov. Ce va face APOD pentru forțele aliate desfășurate la Cincu

Last Updated on martie 28, 2024 NATO pregătește o surpriză la Aeroportul Brașov. Ce va face APOD pentru forțele aliate desfășurate la Cincu 1

La mai puțin de un an de la inaugurare, Aeroportul Internațional Brașov urmează să își adauge o nouă funcționalitate, menită să susțină activitatea forțelor NATO.
Responsabilii acestui obiectiv aeroportuar, în parteneriat cu batalionul multinațional NATO de la Cincu, își propun să dezvolte înainte de luna mai a acestui an un așa-numit port aerian de debarcare, APOD, anunță Antena 3.

Acesta ar urma să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni, precum Airbus A400M sau Airbus A330 MRTT.
În acest context, surse locale arată că luni, 25 martie, pentru prima dată de la înființarea misiunii Aigle, un avion militar de suport logistic a aterizat pe aeroportul din Brașov.

Este vorba despre un Boeing C130 din dotarea forțelor franceze.
În ceea ce privește noul APOD, obiectivul acestuia este de a depăși provocările logistice actuale și timpii de livrare asociați.
Instituirea podului aerian de debarcare presupune anumite amenajări pentru dezvoltarea sistemului de desfacere a paleţilor și depozitare a mărfurilor.

Până recent, militarii Grupului tactic desfășurat la Cincu au aterizat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța, aflată la o distanță de 10 ore de mers cu mașina de baza din județul Brașov.
Însă noul aeroport din Brașov, situat la doar o oră și jumătate cu mașina de Cincu, le va permite aliaților NATO să aibă mai multe rotații de personal și echipamente.

El reprezintă un nou pas în postura defensivă și de descurajare a apărării Europei de Est. Odată cu rotațiile militarilor din misiunea Aigle, se estimează că traficul pe aeroportul din Brașov va crește considerabil.

Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav estimează cheltuieli în valoare de 47,82 milioane lei
Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a finalizat calculele pentru veniturile şi cheltuielile estimate pentru acest an, iar bugetul pe anul 2024 a fost transmis Consiliului Judeţean Braşov, spre aprobare.

Conform proiectului de hotărâre de Consiliu Judeţean ce va fi dezbătut în şedinţa de plen de joi, 28 martie, regia estimează cheltuieli şi venituri totale în valoare de 47.823.540 lei. Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 38.913.540 lei, vor fi asigurate din bugetul Judeţului Braşov, diferenţa de 8.910.000 lei urmând a fi asigurată din surse proprii, scrie bzb.ro.

Cele mai mari cheltuieli în anul 2024 vor fi cele cu resursa umană, capitol pentru care a fost alocată suma de 12.328.460 lei. O sumă semnificativă, respectiv 10.598.150 lei se regăseşte la capitolul „Cheltuieli privind serviciile executate de terţi”, iar suma de 4.708.200 lei este alocată pentru investiţii.
Pe de altă parte, în documentaţia aferentă proiectului de hotărâre se arată că în anul 2024 este estimat un număr total de pasageri de 449.169.

Previous Story

Brașov. Cine își mai permite? Brașovenii plătesc, în medie, mai mult de jumătate din salarii pe chirie

Next Story

Un avion Wizz Air va survola Sibiul timp de 4 ore. „Operațiuni touch and go”