Brașov. Cine își mai permite? Brașovenii plătesc, în medie, mai mult de jumătate din salarii pe chirie

Last Updated on martie 28, 2024 Brașov. Cine își mai permite? Brașovenii plătesc, în medie, mai mult de jumătate din salarii pe chirie 1

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei și o sumă medie solicitată de către proprietari pentru apartamentele cu 2 camere de 2.380 lei/lună, brașovenii ajung să dea 52% din câștiguri pe chirie, potrivit calculelor realizate de Imobiliare.ro pe baza datelor colectate intern și a celor mai noi informații publicate de Institutul Național de Statistică (INS), anunță Biz Brasov.

Așa cum a informat Forbes.ro, Brașovul ocupă locul al treilea la nivel național în topul celor mai scumpe orașe pentru chiriași. Proprietarii au scumpit cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere în 12 luni, mai mult decât în Cluj-Napoca sau București, unde prețurile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%.

Județul Brașov este al patrulea în România după numărul total al salariaților, fiind depășit doar de București, Cluj și Timiș. Totodată, câștigul salarial mediu net obținut de angajați este al șaptelea cel mai mare din țară și a crescut cu 18% față de începutul lui 2023. Cei care lucrează în industrie și construcții câștigă peste media județului, scrie mytex.ro.

Piața din Brașov este influențată semnificativ de activitatea de pe segmentul închirierilor pe termen scurt, acesta fiind extrem de atractiv pentru micii investitori care vor să-și securizeze banii în investiții imobiliare și înțeleg potențialul turistic al orașului, susținut inclusiv de noul aeroport.

Randamentul care poate fi obținut prin închirierea în regim hotelier a unui apartament cu 2 camere din zona centrală este unul bun, de circa 4.000 de lei/lună, arată informațiile colectate de Imobiliare.ro din piață, dacă luăm în considerare un grad de ocupare de 60%, costuri de întreținere și un preț mediu de circa 350 lei/noapte.

Clujenii și ieșenii au nevoie de peste 40% din salariu pentru plata chiriei
Chiriile solicitate de proprietarii în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară, dar și veniturile de pe plan local sunt mari, fiind depășite doar de cele obținute de angajații din București. Mai mult, acestea sunt cu aproape 19% peste media pe țară și au crescut față de începutul anului trecut, conform stiridecluj.ro.

Un angajat obține un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar dacă vrea să închirieze un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să plătească 2.609 lei/lună, echivalentul a 45% din câștigul său.

O proporție semnificativă din salariu merge pe plata chiriei și în Iași. La nivel județean se obține al șaselea cel mai ridicat câștig salarial mediu net din țară. Dacă în martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere era de circa 1.790 lei/lună, acum acesta a ajuns la 1.988 lei/lună, conform datelor Imobiliare.ro. Această sumă este echivalentă cu 42% din salariu, arată o analiză Imobiliare.ro.

Previous Story

Brașov. Mergi? Festivalul Clătitelor. Cap de afiş, Taraful Rutenilor cu Carmen Chindriş

Next Story

NATO pregătește o surpriză la Aeroportul Brașov. Ce va face APOD pentru forțele aliate desfășurate la Cincu