Autostrada dintre Braşov şi Comarnic va avea taxă de trecere. „Autostrada ar putea fi gata în 2030, undeva pe acolo”

Last Updated on martie 18, 2024 Autostrada dintre Braşov şi Comarnic va avea taxă de trecere. „Autostrada ar putea fi gata în 2030, undeva pe acolo” 1

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat faptul că una dintre cele mai controversate autostrăzi din România, Comarnic-Brașov, s-ar putea face în parteneriat public-privat, iar pe această autostradă va exista o taxă de acces. Această autostradă, așteptată de 30 de ani, nu a fost inclusă în finanțarea prin fonduri europene pentru că s-a atins plafonul maxim de finanțare.

Există o listă de proiecte, toate eligibile pe programe europene, toate, doar că n-ajung banii europeni. Care se termină vor avea finanțare. Dacă se termină mai repede Pașcani-Suceava sau Pașcani-Siret, din acea sumă din banii europeni acea sumă va fi decontată. Toate aceste lucruri te duc până la 40 de miliarde, oricât am face noi, maxim. Diferența ca să ajungi la acea rețea decentă e de încă 30 de miliarde. Pentru aceste 30 de miliarde, poate Craiova – Severin – Caransebeș – Lugoj va fi pe PPP”, a declarat ministrul Transporturilor, sâmbătă, la Digi 24, conform brasov.net.
„Comarnic – Brașov, (PPP, n.r.) poate fi o soluție. Dacă lucrurile vor înainta foarte repede, am dat exemplu sectorul de la Codlea, dacă semnăm anul acesta, și vom semna anul acesta contractul, va fi pe bani europeni, nu va fi pe PPP”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov va fi cu taxă în cazul în care va fi realizată prin PPP, ministrul a răspuns: „Aproape sigur da. Scuzați-mă, am mers cu toții în Europa. În momentul în care vom ajunge totuși la un sistem cât de cât decent de autostrăzi în România, eu cred că va exista un sistem de vinietă, de taxe. Ați mers undeva în Europa și n-ați plătit, în afară de Germania? (…) Ați mers în Italia? Plătești când ai urcat și când cobori. Peste tot, în afară de Germania, peste tot în Europa se plătește, în Ungaria, în Austria, peste tot”.

Autostrada ar putea fi gata în 2030, la 4 ani de la lansarea licitațiilor pentru execuție, undeva pe acolo”, a declarat ministrul Grindeanu, conform Observatorul Prahovean.

DN1 se închide pe Valea Prahovei, pentru două zile
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în perioada 19.03.2024, ora 00.00 – 20.03.2024, ora 24.00, circulația rutieră va fi închisă pe DN 1, pe tronsonul kilometric 89+450 metri – 94+650 metri, în zona localității Câmpina, județul Prahova, pentru efectuarea lucrărilor de demolare a pasajului de cale ferată, care supratraversează DN 1 la kilometrul 93+120 metri, scrie Antena 3.

Traficul rutier se va desfășura deviat pe categorii de vehicule, astfel:
– autovehiculele cu masa mai mică de 3,5 tone, pentru sensul București – Brașov și retur:
DN 1, kilometrul 89+450 metri (Bănești) – DJ 102I – Calea Daciei – B-dul. N. Bălcescu – DJ 101R – DN 1, kilometrul 94+650 metri Cornu.
– autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone, pentru sensul Ploiești – Brașov și retur:

DN 1, kilometrul 53+650 metri (Bărcănești) intersecție cu DN 1A – Centura de Est – DN 1A (Blejoi – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele) – DN 1 – Brașov;
DN 1, kilometrul 59+800 metri (Bărcănești) intersecție cu DN 1A – Centura de Vest – DN 1A (Blejoi – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele) – DN 1 – Brașov;
DN 1, kilometrul 64+400 metri (Bărcănești) – DN 72 – Târgoviște – DN 71 (Târgoviște – Fieni – Moroieni) – DN 71 – DN 1 Sinaia – DN 1 – Brașov.

Previous Story

Brașoveanul miliardar Ion Ţiriac și-a donat averea. „Am dat totul cu plăcere! Am devenit bogat în ziua în care am intrat în restaurant și nu m-am uitat la prețul restaurantului, cât costă când plec cu nota”

Next Story

Ce pedeapsă a primit un bărbat care a distrus cu furca mașina unui petrecăreț, disperat că muzica era prea tare. A distrus luneta, capota și plafonul mașinii