Oraşul unde terenul agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar

Last Updated on februarie 5, 2024 Oraşul unde terenul agricol a ajuns să se vândă cu 30.000 de euro/hectar 1

Numărul tranzacţiilor cu terenuri agricole din judeţul Arad a scăzut cu 25% în ultimul an, în timp ce preţurile s-au menţinut la o medie de aproximativ 7.000 de euro pe hectar, iar cel mai scump teren s-a vândut cu 30.000 de euro hectarul, în zona oraşului Pecica.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în 2023 au fost înregistrate la sediul instituţiei 3.932 de oferte de vânzare terenuri agricole. Spre comparaţie, în anul 2022 au fost înregistrate 5.147 de oferte de vânzare, ceea ce rezultă o scădere a vânzărilor cu aproximativ 25% de la un an la altul.

Scăderea din 2023 vine după ce în anul 2022 se înregistrase o creştere de 75% a numărului ofertelor de vânzare faţă de 2021.

„Această scădere a numărului de tranzacţii în 2023 era previzibilă şi cred că va continua, pentru că în ultimii ani s-au vândut foarte multe terenuri. Ne referim mai ales la suprafeţe deţinute de mici fermieri, care au fost cumpărate de asociaţii agricole mari, iar acestea nu sunt interesate să vândă mai departe. Sunt tot mai puţine suprafeţe mici şi răsfirate, majoritatea celor care au vrut să vândă au făcut-o deja”, a declarat Ioan Martin, conform Evenimentul Zilei.

El a precizat că suprafaţa totală care a făcut obiectul ofertelor de vânzare anul trecut a fost de 3.190 de hectare.

În privinţa preţurilor, în 2023 acestea au rămas aproximativ la nivelul anului anterior, respectiv media a fost de 7.100 de euro la hectarul vândut.

„Aici trebuie să precizăm că terenurile din zonele fertile, cum ar fi Sântana, Curtici sau Chişineu-Criş, s-au vândut cu preţuri de 12.000 de euro hectarul, în timp ce terenurile neproductive, mai ales din zona de deal, s-au vândut cu 2.500 – 3.000 de euro hectarul”, a spus directorul DAJ Arad.

Cel mai scump teren tranzacţionat a fost în zona oraşului Pecica, lângă autostradă, preţul din oferta înregistrată la Direcţia Agricolă fiind de 30.000 de euro pe hectar.

Directorul DAJ precizează că acest preţ este rar şi este oferit pentru terenuri pe care se ridică de obicei construcţii, instituţia nefiind informată cu privire la intenţiile cumpărătorului.

Brașovul, locul al II-lea la nivel național, într-un top al celor mai scumpe chirii

Cluj-Napoca, considerat în mod tradițional cel mai scump din țară, a început să piardă teren în fața Capitalei încă de anul trecut, subliniază analiza. La începutul lui 2024, cele două ocupă împreună primul loc în clasamentul național al celor mai scumpe orașe pentru chiriași. Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat, în medie, cu suma de 500 euro/lună, scrie Biz Brasov.

Sumele solicitate diferă însă semnificativ de la un cartier la altul, dar și în funcție de dotările și de facilitățile proprietății.

Brașovul, locul al doilea
Pe locul al doilea în top se află, la nivel național, orașul Brașov unde un chiriaș plătește lunar 460 euro pentru a locui într-un apartament cu 2 camere.

Cei care vor să se mute într-o locuință din zona Prund – Șchei sau Calea Poienii trebuie să se aștepte să plătească, însă, și 700-1.000 euro/lună. Apartamente de închiriat cu cele mai accesibile tarife pot fi găsite, în schimb, în cartiere precum Florilor-Craiter sau Scriitorilor.

Constanța se află pe poziția a treia. Proprietarii solicită, în medie, o chirie de 450 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere, după majorări ale prețurilor cu aproape 19% în ultimele 12 luni, conform datelor Imobiliare.ro.

Previous Story

Au uitat de Aeroportul Brașov. Dan Air crește numărul de destinații și frecvența zborurilor din orașul lui Bacovia

Next Story

(Foto) Primul automat de cartofi din România. „Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acum, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket. Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă”