ÎPS Teodosie: Bărbatul care se căsătorește cu o femeie divorțată comite adulter

Last Updated on februarie 12, 2024 ÎPS Teodosie: Bărbatul care se căsătorește cu o femeie divorțată comite adulter 1

Veste proastă pentru cei care s-au căsătorit cu femei divorțate. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului spune că aceștia au comis adulter.  ÎPS Teodosie a fost întrebat dacă este un păcat pentru un bărabat necăsătorit să se însoare cu o femeie care este divorţată. „Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisulu.

Declaraţiile lui Teodosie
ÎPS Teodosie a şocat de mai multe ori cu declaraţiile sale referitoare la femei. În Ajunul Bobotezei, atunci când a sfinţit apele suit pe cisternă, ÎPS Teodosie a menţionat că aghiasma mare nu poate fi băută de femeile aflate în perioada „neputinţei”. „Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia, dar ceilalţi pot să o ia. Şi cele care au fost în neputinţă în perioada aceasta, când îşi termină perioada de neputinţă, le dau această blagoslovenie să ia trei zile la rând aghiasmă mare, ca mângâiere”, a spus ierarhul, conform Adevarul.

El şi-a întărit declaraţiile şi într-o emisiune difuzată în aceeaşi zi la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, spunând chiar că femeia aflată în perioada „neputinţei” nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, nu poate să meargă la altar, nu poate săruta icoanele, dar poate merge la biserică deoarece „nu este interzis să te rogi”.

În 2021, arhiepiscopul Tomisului a mai afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei. „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“, a afirmat Teodosie.

Care e pericolul răzvrătirii lui Teodosie
Teodosie a intrat într-un război fățiș cu Patriarhul Daniel, chiar dacă nu îl atacă public. Atacurile se rezumă la Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, considerat mâna dreaptă a patriarhului. Dar Teodosie a deschis un front larg de luptă și temerile în interiorul bisericii sunt că el ar putea încerca să provoace o ruptură în interiorul BOR, scrie G4Media.

În istoria Bisericii Ortodoxe Române au mai existat tentative de rupere a unor facțiuni ce repudiau linia oficială, dar ele nu au făcut niciodată masă critică în rândul alegătorilor. De data aceasta însă, dată fiind priza lui Teodosie la o parte a credincioșilor și prezența sa masivă în mass-media și pe rețelele sociale, situația e diferită.

E posibil să îl vedem pe Teodosie că înființează o nouă biserică și încearcă să își atragă adepții, încercând astfel să slăbească Biserica Ortodoxă Română. El nu mai are nimic de pierdut, așa că orice e posibil”, a declarat pentru G4Media o sursă apropiată de BOR.

La ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Române programată pe 29 februarie una din teme va fi „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Până atunci, un semnal de unitate în BOR și sprijin pentru Patriarhul Daniel a venit de la a doua cea mai importantă figură a ortodoxiei române, Mitropolitul Moldovei, Teofan. „Nu este necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate. Oamenii au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate”.

E un semnal de solidaritate pentru Patriarhul Daniel de la Teofan (64 de ani), cel mai influent mitropolit , cel care ar urma să îi succeadă în scaunul de patriarh în cazul vacantării acestuia.

Previous Story

Revin ninsorile. Cum va fi vremea la Brașov

Next Story

(Video) Mercedes în flăcări, în parcarea unui Mall. Maşina s-a aprins din senin și a ars ca o torță. „Ce de lume (Nu) a sărit sa stingă focul”