Last Updated on februarie 13, 2024
Un brașovean din localitatea Sâmbăta de Sus a primit laude din partea unui olandez după ce i-a găsit portofelul și a încercat să îl restituie proprietarului. Olandezul a împărtășit o poveste presei locale din Olanda pentru a combate stereotipurile despre România.
„Eroul meu român…. Mulți oameni se tem de România din cauza renumelui său, dar eroul meu a îndepărtat toate prejudecățile.
M-am întors acasă pe bicicletă după o cină la un coleg respectat din Delden. Am primit un mesaj vocal la 6:56 a doua zi dimineața. Un bărbat vorbea despre un „portofel” pe un număr de telefon românesc. Nu am înțeles foarte bine”, a spus olandezul potrivit ȘtiriDiaspora, scrie Gandul.
„Am primit un apel suplimentar câteva ore mai târziu. Portofelul meu a fost găsit și lăsat la magazinul de haine COOP. Nu îmi dădusem seama că îl pierdusem.
Am descoperit că se numește Comaniciu Ion și are 31 de ani. Vine din Sâmbăta de Sus, un sat lângă Brașov, în centrul țării, înconjurat de Carpați”, adaugă el.
Românul lucrează la brutăria Nollen pe care olandezul a vizitat-o sâmbătă trecută pentru a-i exprima recunoștința, deoarece locuiește acum în Stegerhoek.
„Atunci când am ajuns la el, încă se odihnea în pat. Era obosit după ce a lucrat toată noaptea”, a precizat olandezul.
„Toate statele membre ale UE doresc admiterea României în zona Schengen, cu excepția Olandei. Eroul meu român cu siguranță ar trebui să rămână, după părerea mea!”, a spus Raymond Wegdam, olandezul care și-a pierdut telefonul.
Aeroportul Braşov, pregătit pentru Schengen
Aeroportul Brașov nu va întâmpina probleme în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen. Asigurările au fost date de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, dar şi de preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo, care au participat în 8 şi 9 decembrie la şedinţa directorilor generali ai aeroporturilor.
Practic, a declarat Adrian Veştea, Aeroportul Internaţional Braşov- Ghimbav a fost proiectat luând în calcul cerinţele Spaţiului Schengen.
„Mai este nevoie doar de pregătirea unor documentaţii şi de stabilirea fluxurilor specifice, însă nu va fi nevoie de investiţii majore”, a declarat ministrul Dezvoltării după şedinţa directorilor de aeroporturi, întrunită la Braşov.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo, a menţionat că, în ultimii trei ani, în aeroporturile regionale din România au beneficiat de fonduri europene şi de la bugetul de stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. „Aproape toate aeroporturile regionale din România sunt pregătite pentru separarea fluxurilor Schengen de cele non-Schengen, scrie bzb.ro.
Este o măsură care va fluidiza traficul în mod considerabil şi va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile în interiorul zonei Schengen aceştia nu vor mai trece prin controalele Poliţiei de Frontieră, nici la plecare şi nici la destinaţie, ceea ce va însemna un timp mai scurt petrecut în aeroport. În perioada următoare vom colabora cu Poliţia de Frontieră, cu Direcţiile Regionale Vamale din cadrul Autorităţii Vamale Române şi cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru recertificarea fluxurilor în aeroporturi şi pentru actualizarea procedurilor”, a declarat Ciceo.