Brașov. Update. Sute de kg de piatră dintr-o stradă s-au prăbuşit peste o casă din Șchei. „Eram acasă, s-a auzit o bubuitură puternică urmată de un cutremur mai mic. S-a simţit unda de la căzătura bolovanilor”

Last Updated on februarie 8, 2024 Brașov. Update. Sute de kg de piatră dintr-o stradă s-au prăbuşit peste o casă din Șchei. „Eram acasă, s-a auzit o bubuitură puternică urmată de un cutremur mai mic. S-a simţit unda de la căzătura bolovanilor” 1

Noi detalii au apărut în cazul prăbușirii zidului din Șchei peste o casă. Oamenii s-au trezit cu o bucată imensă de piatră pe acoperişul lor. Proprietarii susţin că fac sesizări de zeci de ani pentru consolidarea zidului, însă nimeni nu îi bagă în seamă. Pământul s-a surpat din senin pe o distanţă de 10 metri, iar sute de kilograme de piatră, pământ şi fier au căzut peste o casă locuită.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Bucata din fundaţia drumului care s-a prăbuşit peste corpul de clădire situat jos, în spatele meu, are o lungime de aproximativ 10 metri. Zona care nu are susţinere dedesupt e de două ori mai mare, iar o comisie de specialişti trebuie să stabilească acum ce este de făcut în regim de urgenţă ca pericolul să fie eliminat.

Proprietarul era acasă şi a tras o sperietură zdravană, a fost convins că e cutremur. Locatarii nu au dormit toată noaptea de teamă că s-ar mai putea prăbuşi şi alte părţi din stradă. Benone Prişcu, locatar: Eram acasă, s-a auzit o bubuitură puternică urmată de un cutremur mai mic. S-a simţit unda de la căzătura bolovanilor.

Oamenii spun că drumul e folosit intens de camioane şi basculante care merg către şantierele din vârful dealului şi că au făcut zeci de sesizări pentru consolidarea zonei.
Ana-Maria Lukacs Degan, locatară: Am venit cât am putut de repede. A căzut toată balustrada de sus, cu fierul, cu tot ce susţinea balustrada. Cum nu s-a făcut nimic de atâta timp şi s-au făcut sesizări de zidul acesta care nu este consolidat, este foarte vechi.

Localnicii spun că drumul a fost șubrezit de apă și de mașinile de mare tonaj. În urmă cu cinci ani, o altă porțiune din stradă a căzut peste o casă, scrie Stirile Pro Tv. Localnică: „Pământul se mișcă aici, e argilos. Nu e piatră. Când plouă vine apă cu pământ de sus, de acolo, de unde s-au făcut vilele acelea”.

Femeie: „Pentru că s-au urcat sus mașinile pline cu tone. Știa că nu are voie. Urcă pentru materiale”.
Autoritățile locale au interzis accesul auto. Mai multe echipe ale primăriei au făcut verificări, dar abia joi va fi prezent și un expert.

Se ştia din 2017
24 septembrie 2017: s-au prăbuşit 10 m. 06 februarie 2024: s-a prăbuşit porţiune de 15 m. Reamintim că în 24 septembrie 2017 o porţiune de aproximativ 10 m din zidul de sprijin de pe strada General Traian Moşoiu (în altă zonă decât cea afectată de alunecarea de teren din 6 februarie) s-a prăbuşit afectând câteva construcţii. Zidul de sprijin care a cedat avea are o vechime de peste 100 de ani şi nu avea un sistem eficient de drenaj.

La momentul respectiv a fost verificat tot zidul de sprijin, care are o lungime totală de aproximativ 150 m şi, potrivit evaluărilor preliminare, era instabil şi prezenta risc major de prăbuşire.

Un alt martor, a spus că a ieşit afară şi a văzut că a căzut balustrada şi bordura de beton, scrie bzb.ro.: „A căzut numai umplutura. În anul 1962, când am venit aici, nu era nici piatră. Era jumătate din cât este strada acum, din stâncă, originală. Era o cărare. Apoi a fost lărgită, a fost turnată o placă de beton deasupra, iar dedesupt, umplutura a căzut jos. Cei mai păgubiţi sunt oamenii de jos, unde a căzut umplutura”.

Previous Story

Aeroportul Brașov: Revine Dan Air? 8249 de pasageri de la începutul anului. „Ceea ce este cel mai important, Aeroportul funcționează! Plecarea unei companii- cu care dealtfel suntem în tratative să reia câteva curse de la și spre Brasov- nu înseamnă închiderea aeroportului”

Next Story

Accident grav Brașov. Doi morți, o femeie în stare critică transportată cu elicopterul SMURD. „În ciuda eforturilor depuse de către personalul medical, două dintre cele trei victime au fost declarate decedate”