Amenzi de 5 ori mai mari dacă vei conduce mașina soției/soțului fără declarație. „Nu mi se pare ok. Dacă maşina e a familiei. Poate să o conducă oricine din familie. Dacă e totul plătit”

Last Updated on februarie 12, 2024 Amenzi de 5 ori mai mari dacă vei conduce mașina soției/soțului fără declarație. „Nu mi se pare ok. Dacă maşina e a familiei. Poate să o conducă oricine din familie. Dacă e totul plătit” 1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis Parlamentului un set de propuneri pentru schimbarea legislației RCA. Sunt cele mai importante modificări de la lansarea legii dedicate, în 2017, unele dintre ele vehiculate și în anii anteriori fără să ajungă, însă, literă de lege. Sistemul bonus/malus devine mult mai complex, asigurătorii sunt obligați să vândă și în rate, se introduce conceptul de franciză, care permite asiguratului să plătească un preț mai mic pentru RCA asumându-și o parte din daunele potențiale.

Nu în ultimul rând, cresc substanțial amenzile pentru cei care circulă fără RCA și se diversifică modalitățile de control, inclusiv prin introducerea în ecuație a sistemului CNAIR de verificare a rovinietei, informează economica.net.

Mult discutatul concept „RCA pe șofer” va fi până la urmă implementat, cel mai probabil anul acesta, prin lege, după ce ASF a venit cu propuneri de modificare în ceea ce privește definiția Contractului de asigurare RCA. Mai precis, în momentul în care este asigurat vehiculul ,trebuie declarați toți utilizatorii, iar la formarea prețului va fi luată în calcul analiza de risc a tuturor celor care conduc, inclusiv categoriile lor de bonus malus.

Este o măsură care pe de o parte poate duce la reducerea primei, însă pe de alta va aduce penalizări și un preț mai mare pentru RCA, în cazul în care se constată că mașina este condusă de un șofer nedeclarat ca utilizator. „Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părţile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului…” , arată o modificare a articolului 6 din Legea 132/2017 propusă de ASF.

Iar Autoritatea explică, în același document consultat și de noi: ” Se adaugă informațiile ce privesc conducătorii declarați pentru care se evaluează riscul, se calculează prima de asigurare și se poate aplica sistemul bonus-malus„.

Astfel că, cine conduce maşina soţiei fără să fie trecut în declaraţie ar putea plăti amenzi mari şi poliţe mai scumpe.
Nu mi se pare ok deloc, să ştiţi. Să fie doar unul trecut şi atât, nu toate persoanele”, a spus un șofer.
„Nu mi se pare ok. Dacă maşina e a familiei. Poate să o conducă oricine din familie. Dacă e totul plătit”, a spus un alt șofer.

Altă propunere dă posibilitatea şoferilor să plătească în rate poliţa RCA, unele companii au şi acum astfel de oferte, dar nu este o practică uzuală, potrivit Observator.ro.Statistic au fost destul de multe poliţe care s-au emis pe 2-4-6-12 rate şi după achitarea primei rate, asiguratul nu a mai răspuns solicitării brokerului sau asiguratorului de a plăti următoarele rate”, a spus Andrei Iordănescu, broker de asigurări.

Previous Story

Video Brașov. O copilă s-a așezat pe marginea blocului. „Nimeni din bloc nu o recunoaște, intrarea in bloc se face cu interfon și accesul pe bloc e, teoretic, blocat de un lacăt”

Next Story

Afaceristul brașovean Călin Donca s-a apucat de grădinărit. „Îmi face mare placere să grădinăresc. Mi-am luat si copiii cu mine. Cred ca in două săptămâni putem să mâncăm ceapă şi usturoi”