A fost dată afară din chirie de prorpietar după ce a rămas însărcinată: „Copilul ar strica apartamentul. Proprietarul consideră copilul ca fiind un animal. Are două pretenții pentru chiriași: fără copii și fără animale de companie. Punct”

Last Updated on februarie 17, 2024 A fost dată afară din chirie de prorpietar după ce a rămas însărcinată: „Copilul ar strica apartamentul. Proprietarul consideră copilul ca fiind un animal. Are două pretenții pentru chiriași: fără copii și fără animale de companie. Punct” 1

Un cuplu a fost somat să părăsească locuința, în care au stat 3 ani, după ce proprietarul a aflat că doamna a rămas însărcinată. Proprietarul le-a reamintit celor doi că acum, odată cu venirea copilului, vor fi nevoiți să își caute o nouă locuință. De ce? Cei doi se plâng de faptul că proprietarul consideră copilul un animal care strică apartamentul.

Un cuplu care locuiește de mai bine de 3 ani în același apartament din cartierul Bună Ziua din Cluj,  trebuie să-și caute acum chirie. „Copilul ar strica apartamentul, ar produce daune…nu ne complicăm”scrie turdanews.ro. Acesta nu ar fi singurul caz.
„Și prietena mea D., atunci când își căuta chirie, a fost nevoită să accepte un preț mult mai mare pentru închiriere și 3 chirii în avans, ca și garanție, pentru că dacă copilul ar fi stricat ceva în primele 3 luni, riscau să fie evacuați! Și chiar au fost verificați periodic să vadă dacă a stricat copilul ceva prin casă”

Rămasă fără prea multe variante și nedorind să mai accepte prețuri aberante, garanții absurde și verificări periodice,  a hotărât să își caute o locuință de cumpărat de data aceasta: „Nu avem încotro, pentru că proprietarul consideră copilul ca fiind un animal. Are două pretenții pentru chiriași: fără copii și fără animale de companie. Punct. Nu contează că îngrijești apartamentul și ești dispus să îl renovezi dacă e cazul, pur și simplu nu vor să audă”.

Braşovul a fost al doilea cel mai scump oraş din ţară în 2023
Treptat, ne mutăm în chirie
România dă primele semne că începe să se alinieze Vestului în ce priveşte preferinţele populaţiei atunci când vine vorba de locuinţe. În ţara noastră, procentul celor care locuiesc în apartamente sau case proprietate personală este unul covârşitor, comparativ cu al celor care stau în chirie, scrie bzb.ro.

În Europa de Vest şi Statele Unite ale Americii lucrurile stau exact pe dos. Cei mai mulţi vestici stau în chirie, în principal din două motive. Primul dintre acestea ar fi că nu se încarcă inutil cu un credit pe zeci de ani pentru cumpărarea unei locuinţe, ceea ce le-ar putea crea probleme atunci când vor să cumpere o maşină în rate, de exemplu.

Al doilea motiv este că forţa de muncă migrează mult mai mult în Vest şi, nu de puţine ori, angajaţii schimbă chiar şi oraşul sau, uneori, ţara. O locuinţă proprietate personală le-ar îngreuna mult demersurile de schimbare a locului de muncă: fie ar trebui să plătească o chirie plus întreţinerea locuinţei proprii, fie ar trebui să vândă locuinţa şi să cumpere alta în oraşul în care se mută.

Complicaţii inutile în ochii unui vestic care obişnuieşte să schimbe destul de des locul de muncă sau oraşul în care activează, astfel că o chirie este un mijloc mult mai comod, mai ales în condiţiile în care chiriaşii au mult mai multe drepturi în Vest decât în România.

Constanţa şi Braşovul au înregistrat o cerere mare comparativ cu oferta pieţei locale, arată cifrele analizei citate. În aceste condiţii, este surprinzător că preţurile proprietăţilor au crescut cu un procent în 2023 faţă de anul precedent, însă preţurile mai mari pot fi explicate prin reducerea cu aproape un sfert a numărului autorizaţiilor de construcţie.

Anul trecut, vânzările de imobile au scăzut cu 40% şi s-au concentrat în Bucureşti şi judeţele Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa şi Braşov.
Cererea pentru chirii a crescut cu 35% în Capitală şi cu 29 de procente în Constanţa. Pentru un apartament cu 2 camere, chiriaşii trebuie să aloce acum un buget mediu de 490 euro/lună, comparativ cu 430 euro/lună anul trecut.

Cluj-Napoca a rămas cel mai scump oraş şi în 2023, înregistrând cea mai mare creştere a cererii în rândul cumpărătorilor, cu 39%, şi al doilea cel mai puternic avans în interesul potenţialilor chiriaşi. Oferta de locuinţe la vânzare a scăzut cu 38%, iar chiriile au crescut cu 11%, ajungând la 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere.

Braşovul a fost al doilea cel mai scump oraş din ţară în 2023. Cererea pe segmentul chiriilor a crescut cu 20%, iar oferta s-a restrâns. Preţul mediu solicitat la vânzare a ajuns la aproximativ 1.620 euro/mp util, iar chiria pentru un apartament cu 2 camere a crescut la 450 euro/lună.

Previous Story

Silviu Prigoană vrea ca religia să fie înlocuită cu înotul la școală: „Dacă nu știi ‘Înger, îngerașul meu’, n-a murit nimeni. Dacă nu știi să înoți, ai murit”

Next Story

Andreea Esca: „Iarna mergeam la bunicii mei din Brașov, care aveau o casă foarte frumoasă la poalele unui deal. Era foarte frumos”