Brașov. Comuna cu 4 baluri. „La miezul nopții se cântă Hora Unirii”

Last Updated on ianuarie 12, 2024 În comuna Comăna, județul Brașov, în mod tradițional fiecare sat organizează în fiecare an un bal. Se întâmplă la începutul anului, pe timp de iarnă, și poartă denumirea de Fosnic. Nici anul 2024 nu face excepție de la regulă.

,,Fosnicul este o sărbătoare care în mod tradițional este organizată de oamenii din fiecare comunitate în parte. Ei sărbătoresc la Fosnic, cel puțin în comuna noastră, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Chiar dacă i se mai zice Balul Însuraților, de fapt este un eveniment dedicat Unirii Principatelor. La miezul nopții se cântă Hora Unirii.

Brașov. Comuna cu 4 baluri. „La miezul nopții se cântă Hora Unirii” 1

Fiecare sat își face Fosnicul lui, la o dată pe care o aleg oameii din satul respectiv”, a precizat Roșală Flaviu Mihai, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Comăna, conform SalutFagaras.ro.

Astfel, în satele Ticușu Nou și Crihalma anul acesta Fosnicul va avea loc la data de 20 ianuarie, în Comăna de Jos evenimentul este programat penru data de 27 ianuarie, iar cel din Comăna de Sus se va întâmpla în 3 februarie.

Fosnicul este o tradiție săsească la origini și presupunea ca oamenii să vină cu coșul de mâncare de acasă, fiind inițial o sărbătoare a celor căsătoriți. După ce a fost adoptată și de către comunitățile de români, această sărbătoare a căpătat și un alt doilea sens, adică semnifică și unirea înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, scrie bzb.ro.

 

Previous Story

Massif Festival, în Poiana Brașov: Shimza, GORDO, Wilkinson și Mahmut Orhan, noi artiști anunțați

Next Story

Surse. Aeroportul Brașov nu va mări programul de funcționare. Au știut de ce au plecat: Peste 10.000 de pasageri au calatorit cu DAN Air, de la Bacau, in prima luna de operare