Lufthansa primește bani de la Aeroportul Sibiu. „Am făcut o schemă de ajutor de stat pe care ne-a aprobat-o Comisia Europeană”

Last Updated on noiembrie 7, 2023 Și Aeroportul Sibiu plătește companiile aeriene, așa cum o face Aeroportul Bacău, care a convins compania Dan Air să părăsească Aeroportul Brașov. Cei din Brașov habar nu aveau că pot să ofere bani companiilor aeriene, altfel ar fi trimis încă de la deschidere cerere de aprobare la Comisia Europeană. Brașovenii învață lucruri elementare cu aeroportul gol.

Am făcut o schemă de ajutor de stat pe care ne-a aprobat-o Comisia Europeană, pentru că nu poți să dai ajutor de stat fără să ai această aprobare.

Lufthansa primește bani de la Aeroportul Sibiu. „Am făcut o schemă de ajutor de stat pe care ne-a aprobat-o Comisia Europeană” 1

Prin această schemă am urmărit să încurajăm operatorii aerieni să își diversifice oferta sau să vină alții noi. Avem această schemă pusă la dispoziția operatorilor care vor să o acceseze și este și accesată de Lufthansa.

Avem o politică economică la nivel de Aeroport Sibiu prin care urmărim să creștem frecvența celor care operează pe aeroport, operatorilor care vin pe Aeroportul Sibiu. Cum? Cu cât ai mai mulți pasageri procesați, cu atât taxa ta per pasager scade.

Este o altă politică prin care încercăm să mărim numărul de frecvențe și numărul de pasageri care vin în Sibiu. Prin intermediul AJTS am avut o campanie prin care am țintit destinațiile, tot pentru a mări numărul de pasageri, destinațiile pe care operatorii noștri aerieni le-au avut în 2022-2023.

A fost o campanie care s-a bucurat de succes. Destinațiile spre Germania s-au întărit, s-au consolidat. (…) Vom lansa de anul viitor o campanie de promovare a destinației Sibiu, tot cu calea aeriană de acces”, , a precizat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, conform Ora de Sibiu.

Terminalul va fi extins de la 6.200 metri pătrați la 22.400 metri pătrați, astfel că va putea asigura un flux de până la 2,5 milioane de pasageri/an.

„A fost făcută promisiune de constructor, pentru că aceasta era condiția pe care și-a asumat-o la momentul la care a participat la licitație, dat fiind Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care au fost atrași acești bani europeni, nu puțini, 60 de milioane de euro.

Cred că la momentul ăsta este cea mai mare investiție în derulare în județul Sibiu. La momentul acela știam foarte clar că în decembrie 2024, pentru acest program se închide și dacă nu terminăm până în decembrie 2024, va trebui diferența să suportăm din banii naționali, guvernamentali sau locali.

Județul Sibiu nu o să aibă niciodată bani să suporte, deci vorbim de bani naționali. Am avut noroc să avem două firme de construcții importante, CON-A și Bog’Art, care au avut capacitatea să înfrunte valurile mării învolburate și să suporte, să susțină această construcție și în perioadele în care, din motive independente de voința Consiliului Județean Sibiu, nu am putut să le asigurăm plata lucrărilor efectuate”, a mai spus președinte CJ Sibiu.

Dan Air primește bani de la Aeroportul Bacău

În luna septembrie, Consiliul Județean Bacău a găsit o soluție mai puțin obișnuită pentru a atrage operatorii de zbor și a deschide noi rute: acordarea de bani, sub forma unui ajutor „de minimis”. Prima companie care a decis să se mute în Bacău este DAN AIR, care a anunțat că părăsește Brașovul, dar nu e singurul operator care analizează oportunitatea oferită de Consiliul Județean Bacău.

„S-a lucrat mult la acest proiect. Schema de finanțare dă rezultate, mai mulți operatori s-au grăbit să se intereseze”, declară, pentru Ziarul de Bacău, Radu Bezniuc, managerul Aeroportului Internațional „George Enescu” (AIGE) Bacău.

Potrivit acestuia, DAN AIR poate aplica la CJ pentru accesarea ajutorului, până la 31 decembrie 2023, însă banii nu se acordă așa cum s-a speculat public.

DAN AIR a anunțat 8 destinații de la Bacău, dar asta nu înseamnă că vor accesa bani pentru toate rutele operate. Schema de finanțare, de 200.000 de euro, se poate acorda numai pentru una dintre aceste rute”, precizează Bezniuc.

Previous Story

Directorul Aeroportului Brașov, dat afară. Dan Air „nu are nicio implicare în această decizie”

Next Story

Dan Air, petrecere de adio la Aeroportul Brașov la ultimul zbor, respectiv cursa Stuttgart – Nuremberg – Braşov