„Împreună cu soția am luat decizia de a ne muta București in Brașov de aproape 1 an. ne-am îndrăgostit de oraș. Orașul chiar are toate cele necesare pentru un trai perfect pentru nivelul României. Acum am dori sa facem pasul următor si sa achiziționăm un apartament. Cât se poate negocia la preț?”

Last Updated on noiembrie 20, 2023 Prețurile la apartamente au crescut enorm la Brașov. De vină este cererea mare, mulți din București preferă să se mute la Brașov, și oferta mică: se construiesc foarte puține apartamente.

Impreuna cu sotia am luat decizia de a ne muta Bucuresti in Brasov de aproape 1 an. Am luat prima data o chirie astfel incat sa vedem daca ne putem acomoda cu orasul, care sunt cartierele convenabile etc. Ce putem spune este ca ne place maxim, ne-am îndrăgostit de oras si de ideea întemeierii unei familii aici. Orasul chiar are toate cele necesare pentru un trai perfect pentru nivelul Romaniei.

„Împreună cu soția am luat decizia de a ne muta București in Brașov de aproape 1 an. ne-am îndrăgostit de oraș. Orașul chiar are toate cele necesare pentru un trai perfect pentru nivelul României. Acum am dori sa facem pasul următor si sa achiziționăm un apartament. Cât se poate negocia la preț?” 1

Acum am dori sa facem pasul următor si sa achiziționăm un apartament. Cautam 3 sau 4 camere in bloc vechi, zonele de interes fiind Racadau, Astra sau Centrul Civic/ Brasovechi (doar ca… preturi mari, cam peste buget).

Intrebarea este: din experienta voastra, cam cat se poate negocia la pretul unui apartament? Mi se par un pic exagerate preturile (ex: 140k eur apartament 3 cam nerenovat in Racadau).

Am fost la ceva vizionari, in general atitudinea agenților peste care am dat a fost cam sfidătoare, de parca ei ne faceau un serviciu si nu invers :)).

Daca aveti alte feedback-uri sau intrebari, le astept cu interes!

Later Edit: bugetul nostru este:
85-100k pentru un apartament nerenovat
-100-110k pentru un apartament cu instalația electrica si sanitara schimbata
120-130k pentru un apartament renovat complet” a scris un bucureștean pe platforma Reddit.

Primul sfat primit: să cumpere direct de la proprietar. Agenții imobiliari sunt acuzați că umflă prețurile și cu 20% pentru a primi comision mai mare din vânzare.

Am luat în septembrie un apartament de 4 camere, 80mp, zona Astra, la 120k euro. Nu avea nevoie de renovări urgente, dar am pus gresie in bucatarie și am schimbat faianța, vopsit peste tot, plus alte câteva achiziții.

Proprietarul l-a vândut parțial mobilat, deci ne-a scăpat de mai multe achiziții.

In perioada in care căutam, ne uitam pe toate site-urile de imobiliare și, când găseam ceva fain, căutam anunțul original de la proprietar. Pe romimo.ro poți găsi anunțuri direct de la proprietari”.

Preturile sunt deja mult mai mari decat in Bucuresti, iar veniturile locale nu sustin deloc aceste preturi. Daca vrei ceva mai accesibil, cauta mai degraba 2 camere, pretul/mp in mod paradoxal e mai mic decat la 3 camere.

In privinta negocierii, pot sa iti spun din proprie experiente ca am cautat si eu lunile trecute un apartament. In general proprietarii care chiar vor sa vanda sunt dispusi la negociere, sunt constienti ca sunt preturile sunt foarte mari si accepta si oferte mai mici daca sunt rezonabile.

– La o casa veche de 3 camere, cerea 180.000, i-am oferit 157.000 (am facut calculul si ar fi trebuit bagati cel putin 30.000 ca sa o faci locuibila). A contraofertat la 160.000 dar nu am mai fost eu de acord sa dau mai mult.

– La un apartament de 2 camere, 50mp in Racadau, renovat, cerea 99.000, i-am oferit 92.000, a acceptat dar au fost probleme cu actele dupa aceea si a picat tranzactia.

– Apartament de 2 camere, 48mp in Racadau (blocurile de langa padure care sunt vanate de toti Bucurestenii), destul de ok renovat (mai trebuiau doar puse usi si instalat masina de spalat) cerea 79.000, am vrut sa ii fac oferta,full price, a doua zi dupa vizionare, dar deja il daduse cu 77.000.

Pana la urma am cumparat un apartament de 2 camere in Racadau, 45mp + 5mp balcon, nerenovat, pe care ceruse 66.500, i-am oferit 64.000 si a acceptat.

Ofertele la un pret decent se dau repede. Pentru celelalte, negociaza la sange. Daca proprietarul chiar vrea sa vanda, o sa intre si el in jocul negocierii”.

Din experienta am observat ca agentii imobiliari (cel putin in Brasov) pluseaza minim 10% fata de pretul cerut de proprietar, uneori ajungand la 20% sau poate chiar peste. Si au toata motivatia sa faca asta, fiindca ei isi iau comision procentual din pretul tranzactiei.

Cunosc un caz concret cand agentul a cerut cu >20% mai mult pe un teren, agentul a zis ca sub nicio forma proprietarul nu e dispus sa mai negocieze, ala e pretul final batut in cuie. Ulterior cumparatorul a gasit anuntul pus de proprietar cu pretul cu 20% mai mic, l-a sunat direct pe proprietar, s-au inteles in afara agentiei, ba chiar a reusit sa mai scada un 2-3% ulterior (ca a fost un pic cu distractie cand a venit vorba de acte) si au facut tranzactia in cateva zile.

Faza cu adevarat amuzanta: la scurt timp dupa ce astia deja semnasera la notar, a revenit agentul la ex-cumparator/actual-proprietar cu o poveste cum ca daca nu se grabeste sa ia o decizie, vanzatorul (acum deja fost proprietar) fie o sa vanda, fie o sa creasca pretul, si ca ar trebui se grabeasca”.

Ar fi bine să găsești anunțuri direct de la proprietari. Am achiziționat recent, am trecut prin experiențe identice cu ce-ai trecut tu vis-a-vis de agenți. În general proprietarii, dacă cererea e mare (ex. Răcădău/Astra) nu prea lasă nimic la preț. Un 500€ max. Și gândește-te că ești în dezavantaj cu creditul față de un potențial cumpărător care vine și achită cash și treaba se rezolvă în câteva zile versus 3-4 săptămâni cu banca.

Dpdv evaluator, cei contractați de bănci (pentru ca banca de la care iei creditul va vrea să lucrezi cu evaluatori agreați de ea) cam evaluează pe acolo, nu vor fi mari diferențe. Nu e o perioadă bună de achiziții, toamna/iarna oferta e mică. Prin februarie martie încep să se înmulțească ofertele; noi am început prin octombrie noiembrie să ne documentăm despre oferte, prin februarie au început să apară mult mai multe mai multe și am început și vizionări pentru ca aveam deja ce vedea, în martie am găsit ce voiam și-am semnat antecontract. În aprilie am finalizat cu totul”.

Previous Story

În Poiana Braşov se fac depozite de zăpadă. „Ne pregătim şi pentru pornirea lăncilor, inclusiv pe Drumul Roşu, în partea superioră, până la lac”

Next Story

Accident Brașov. Preot ucis de un șofer care s-a înecat cu o bomboană, în Zărnești