Directorul ROMATSA, despre Aeroportul Brașov: Programul de 12 ore a fost cerut de Brașov. Program de 24 de ore din 24 abia din anul 2026

Last Updated on noiembrie 13, 2023 Adrian Cojoc, directorul ROMATSA a venit cu explicații în urma multiplelor scandaluri de la Aeroportul Brașov. El spune că programul de 12 ore a fost solicitat de Consiliul Județean Brașov, încă din 2018.

„Solicitarea de la Braşov a venit în luna iulie 2018, iar programul iniţial propus era de 12 ore. De altfel, şi în minutele întâlnirilor care au avut loc la sediul ROMATSA, atât cu autorităţile locale din Braşov, cu Autoritatea Aeronautică şi cu colegii din ROMATSA, se stabileşte în mod clar că programul de operare dezvoltat de CJ Braşov pentru Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav va fi de 12 ore până în anul al 3-lea, urmând să devină de 24 de ore.

Directorul ROMATSA, despre Aeroportul Brașov: Programul de 12 ore a fost cerut de Brașov. Program de 24 de ore din 24 abia din anul 2026 1

În urma tuturor acestor solicitări, ROMATSA a întreprins toate măsurile, a făcut toate diligenţele interne ca să aprobe acest program de lucru şi să-şi dimensioneze corespunzător numărul de salariaţi care vor deservi această această locaţie”, a precizat directorul ROMATSA, pentru Agerpres.

Adrian Cojoc a mai spus că acuzațiile făcute la adresa instituției nu ar fi fondate pentru că ROMATSA ar fi răspuns întotdeauna solicitărilor venite din partea autorităților din Brașov.

În data de 30 octombrie 2023, a avut loc o şedinţă la sediul său cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai Aeroportului Braşov şi cu colegii care au fost implicaţi în acest proiect. S-a semnat o minută în care se prevede că din 15 ianuarie 2024 programul va fi extins la 16 ore în ceea ce priveşte disponibilitatea ROMATSA de a furniza serviciile. Aeroportul, în paralel, trebuie să facă demersuri pentru a-şi modifica certificatul de aerodrom pe acest nou program. Nu ştim care este acolo statusul”, a mai spus Adrian Cojoc.

Pentru ca aeroportul Brașov să treacă la program de 24 de ore din 24, autoritățile trebuie să facă dovada că există necesitatea reală ca acest program de funcţionare să fie non stop, mai spune șeful ROMATSA.

Modificarea programului aeroportului nu este în sarcina ROMATSA, ci este o acţiune validată, aprobată de Autoritatea Aeronautică Română în urma parcurgerii unor paşi şi, dacă se întrunesc toate condiţiile, Autoritatea poate decide modificarea certificatului de aerodrom. În acelaşi timp, ROMATSA trebuie să fie anunţată din timp pentru a-şi dimensiona corespunzător salariaţii care vor deservi aeroportul în noul program”, a declarat Cojoc.

Va rămâne arondat la Arad. Am făcut o analiză internă. Au fost mai multe locaţii care au făcut obiectul analizei. Din punct de vedere al personalului şi al condiţiilor existente, în Centrul de Dirijare a Zborurilor Arad putem acomoda mai mult de un turn remote. Şi asta a fost cea mai eficientă soluţie aleasă de ROMATSA în forurile de conducere şi prezentată Consiliului de Administraţie. A muta înseamnă nişte costuri uriaşe.

În primul rând că ea are foarte multe avantaje. S-a făcut o analiză SWOT în urma căreia a rezultat că este cea mai bună dintre cele trei soluţii: adică turn clasic, turn virtual on site şi turnul remote off site. Este cea mai inovativă soluţie tehnologică din piaţă, este prima de genul acesta din România. Din punct de vedere al eficienţei costurilor este cea mai eficientă, este şi cea mai rapidă soluţie.

Aşa cum am mai specificat, soluţia a fost aleasă în urma unui studiu efectuat de un consultant extern contractat de Braşov, studiu ce a avut la bază estimări de trafic şi eficienţă a costurilor. Deci, s-a făcut o analiză şi, în urma acestei analize, asta a rezultat. Acest turn virtual este soluţia pentru aeroporturi mici şi mijlocii, categorie în care se încadrează la acest moment şi Braşovul.

ROMATSA a susţinut implementarea acestei soluţii, fiind primul aeroport construit în ultimii 40 de ani, care merită cele mai noi şi mai inovative tehnologii şi a alocat resurse pentru pregătirea controlorilor pentru a opera pe această tehnologie nouă.

Turnurile remote asigură un înalt grad de siguranţă prin utilizarea acestei tehnologii avansate pe mai multe niveluri pentru a oferi controlorilor toate informaţiile necesare pentru a dirija avionul. Este un nivel combinat de informaţii între camere, senzori şi celelalte echipamente, iar soluţia este una superioară vederii clasice din turnul de control.

Menţionez cu titlul de exemplu funcţia binoculară, adică un zoom de 30X, semnal controlat de la distanţă, reproducerea sunetului ambiental, utilizare de camere video suplimentare pentru a vizualiza zonele aerodromului care nu sunt vizibile direct, utilizarea senzorilor infraroşu sau optici în afara spectrului vizibil şi mijloace de detectare şi identificare a mişcării aeronavelor sau vehiculări sau a oricăror obiecte, funcţia de tracking.

Deci, orice se mişcă acolo, se duce camera, face zoom şi îţi arată pe ecran ce se întâmplă în zona respectivă” a mai declarat Cojoc, conform bzb.ro.

Petiție: ”Deschideți Aeroportul Brașovului 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână”

Brașovenii (și nu numai) care doresc să sprijine petiția, sunt invitați că o facă prin accesarea link-ului https://campaniamea.declic.ro/p/aeroport-non-stop

400 de persoane au semnat până acum petiția.

Previous Story

(Foto) Bloc rămas fără acoperiş şi copaci doborâţi de vântul puternic în Făgăraş

Next Story

(Foto) Accident Brașov. Gravidă readusă la viață de medici pe marginea drumului. Două mașini s-au ciocnit violent între Bran şi Râşnov