Astăzi intră în vigoare garanția de 50 de bani la toate băuturile îmbuteliate. La ce tipuri de băuturi va crește prețul

Last Updated on noiembrie 30, 2023 Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, 30 noiembrie, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după Germania, din punct de vedere al numărului de ambalaje procesate.

Practic, din 30 noiembrie 2023, românii care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, pot să returneze ambalajul la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianţi, ocazie cu care va primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionaţi de prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie, informează adevarul.ro.

Astăzi intră în vigoare garanția de 50 de bani la toate băuturile îmbuteliate. La ce tipuri de băuturi va crește prețul 1

Un detaliu important este şi faptul că ambalajele purtătoare de garanţie vor intra pe piaţă gradual, fiind vorba de o perioadă tranzitorie până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft. Astfel, produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând din 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piaţă produse care intră sub incidenţa SGR, fără să fie inscripţionate cu logoul şi codul de bare specific.

La ce tipuri de ambalaje va crește prețul

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a precizat că nu vom vedea imediat rafturile pline de ambalaje SGR, dar în prima lună, adică în decembrie, se aşteaptă să existe pe piaţă 2% din ambalaje, iar până la 1 iulie, întregul raft al magazinului va fi exclusiv cu ambajaje SGR, scrie stiripesurse.ro.

”Nu vom vedea de mâine rafturile pline de ambalaje SGR”, a spus ministrul Mediului, la Prima News, el subliniind că sticlele normale, fără această siglă, nu sunt introduse în program.

El a afirmat că a auzit că sunt cetăţeni care strâng ambalaje, PET-uri, în balcon.

Aparatele sunt calibrate şi programate în aşa fel încât să verifice codul de bare unic şi să logo-ul sistemului de garanţie-returnare, pentru a se asigura că atunci când vor da garanţia cetăţeanului de 50 de bani, acea garanţei a fost plătită pentru PET-ul respectiv”, a explicat el.

Cum funcționează SGR?

În momentul în care românii vor cumpăra un produs în ambalaj marcat cu simbolul Ambalaj cu garanție vor plăti o garanție în valoare de 50 de bani pentru acesta. Dupa golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, iar in schimbul acestui ambalaj gol va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă produsul nu a fost cumpărat din locația respectivă.

Pentru a fi returnate, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie intacte,nedegradate și nedeformate, adică să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca ele să poată fi scanate după formă și dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare și sortare. Totodată, recipientele trebuie sa fie golite, nu neapărat curate în sensul de a fi spălate, informează hotnews.ro.

Orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente le afectează greutatea și există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate și cântărite. Desigur, există o marjă de greutate, dar este recomandat ca ambalajele de băuturi să fie golite complet, pentru a fi siguri de recuperarea garanției. Eticheta trebuie să fie vizibilă și intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. Compania a fost desemnată, prin lege, administrator al sistemului în 2022, singurul obiectiv fiind asigurarea funcționării optime a acestui sistem.

Aparatele de tip PET-rică din Brașov rămân fără „obiectul muncii”

Având în vedere că din 30 noiembrie intră în vigoare Sistemul Garanție Returnare, aparatele de inteligente de colectare a deșeurilor reciclabile cunoscute sub denumirea „PET-rică” rămân fără „obiectul muncii”. Deocamdată, Primăria Brașov nu le-a găsit un „nou serviciu”, însă ia în considerare ca aparatele să fie amplasate în oraș, ca măsură de sprijin a comercianților.

Munca de pionierat a lui PET-rică este transpusă acum în legislația națională, prin Sistemul Garanție – Returnare. În aceste condiții va trebui să reconsiderăm utilitatea acestor aparate. În legislație există posibilitatea ca autoritățile locale să vină în sprijinul operatorilor economici cu amplasarea de astfel de dispozitive”, a declarat primarul Allen Coliban, citat de bzb.ro.

Previous Story

17 grade la Brașov? Sezonul de schi se închide după doar o zi?

Next Story

Horia Brenciu, drum de coșmar spre Brașov, la spectacolul din Piața Sfatului. „Când am plecat de acasă am uitat să trec pe la baie și 7 ore am simțit fiecare gropiță, pentru că sunt numai gropițe, mici, delicate, dar le-am simțit pe toate”