Last Updated on septembrie 4, 2023 Ghinion de moment pentru miliardarul israelian Benyamin Steinmetz – dat în urmărire internațională de autoritățile din România după ce în decembrie 2020 a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost reținut în Cipru. Magnatul israelian al mineritului a fost reținut în Cipru în baza unui mandat emis de România, anunță hotnews.ro.
Ghionion de moment pentru că el a mai fost prins și în Grecia iar judecătorii de acolo, probabil cinstiți ca cei din România, în loc să-l trimită la închisoare, aici, i-au anulat mandatul de arestare. Probabil același lucru se va întâmpla și cu judecătorii cinstiți din Cipru.
Purtătorul de cuvânt al acestuia a ținut să precizeze că mandatul de arestare fusese anulat în diferite țări europene, printre care Grecia şi Italia.
„La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Polițienească – I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetățean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru.
Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Brașov.
Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracțiuni de corupție/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influența asupra funcționarilor publici, în scopul determinării acestora să acționeze potrivit scopului grupului, instigarea și complicitatea la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenței asupra funcționarilor publici”, a transmis Poliția Română.
Conform sursei citate, magnatul a fost arestat, urmând să fie derulată procedura de predare către România.
În decembrie 2021, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, dat în urmărire internațională după decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-a condamnat la 5 ani de închisoare, a fost oprit pe aeroportul din Atena când a vrut să părăsească țara.
Ministerul român al Justiției a transmis atunci că omul de afaceri israelian a fost reținut în 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, în Grecia, iar apoi a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec.
Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, transmitea Ministerul Justiției.
În martie 2022, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea autorităților române de extrădare a omului de afaceri Beny Steinmetz, confirmându-i astfel dreptul de a circula liber în întreaga lume, conform presei elene.
Ministrul justiției, despre cazul Beny Steinmetz: Instanţele din Cipru vor decide dacă îl predau sau nu în România
Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat duminică, 3 septembrie, că instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea în România a fugarului israelian Benyamin Steinmetz, care deocamdată este reținut în baza unui mandat european de arestare.
„La acest moment, organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut de autorităţile de acolo, în baza mandatului european de arestare.
În continuare, instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui Steinmetz Benyamin autorităţilor din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI”, a spus ministrul justiției pentru news.ro. Gorghiu a precizat că există o cooperare judiciară între autorităţile judiciare române şi străine.
„Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi o va face cu promptitudine, dacă instanţele vor aprecia necesar. Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie.
De asemenea, Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a mai spus oficialul, potrivit Libertatea.