Aeroportul Brașov. Cu turnul virtual din Germania e complicat ca la Arad. „Ar fi nevoie de minim 9 luni pentru pregătirea controlorilor care să lucreze pentru Braşov”

Last Updated on septembrie 11, 2023 Cei care au construit Aeroportul Brașov au crezut că fac o economie dacă merg pe varianta turnului virtual. Doar că, beneficiile sunt spulberate de programul redus din cauza lipsei controlorilor de trafic specializați. Cei de la Aeroportul Brașov au ales controlori de trafic de la Aeroportul Arad, aflat în faliment, care nu are zboruri.

Conducerea Aeroportului Braşov vrea un program de la ora 6.00 sau ora 7.00 la ora 23.00. Pentru aceasta, e nevoie de acordul ROMATSA. Soluţia cu turn virtual din Germania este la fel ca aceea cu turn la Arad.

Aeroportul Brașov. Cu turnul virtual din Germania e complicat ca la Arad. „Ar fi nevoie de minim 9 luni pentru pregătirea controlorilor care să lucreze pentru Braşov” 1

Alexandru Anghel, directorul Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, a precizat şi care sunt condiţiile pentru ca această prelungire de program să poată fi obţinută.

„Elementul principal în prelungirea programului aeroportului internaţional îl reprezintă companiile aeriene. Ne-am ocupat de consultarea companiilor aeriene şi după ce le-am primit, le-am consolidat şi am făcut solicitarea corespunzătoare către ROMATSA şi aşteptăm răspunsul, prin care să ne precizeze etpele în care vor putea prelungi programul”, a precizat Alexandru Anghel, directorul Aeroportului, potrivit bzb.ro.

Acum, Braşovul plăteşte către ROMATSA de 9 ori mai mult decât media aeroporturilor din România

„Şanse să se diminueze cheltuielile către ROMATSA există şi aceasta se va întâmpla odată cu creşterea traficului pe Aeroportul Braşov.

Există aeroporturi care se susţin singure, cum este cazul la Iaşi, iar noi avem un plan ca în următorii trei ani să ajungem la nivelul Aeroportului Iaşi şi atunci nu va mai trebui să plătim vreun ban către ROMATSA, deoarece îşi va lua banii direct de la companiile aeriene”, a precizat Ştefan Daniel Micu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Braşov.

Cu turnul virtual din Germania e la fel de complicat

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului a comentat şi propunerea unui parlamentar german ca aeroportul de la Braşov să poată avea control virtual din Germania, dacă Aradul nu face faţă.

La Arad am avut şase controlori de trafic aerian de grad zero, ceea ce înseamnă cea mai mare specializare. Din păcate, am rămas cu doar cinci, după un tragic accident rutier.

Ei sunt cei care îi pot forma pe controlorii utilizaţi de Braşov, astfel că, şi dacă turnul ar fi controlat din Germania, tot ar fi nevoie de minim 9 luni pentru pregătirea controlorilor care să lucreze pentru Braşov”, a precizat Ştefan Daniel Micu.

Veştea, despre Aeroport: Cu semnalele pe care le avem, până la finalul anului, avem şansa să ajungem la aproape 100.000 pasageri

Invitat la D’Economic News, ministrul Adrian Veştea a vorbit şi despre aeroportul de la Braşov.

Eu sunt permanent documentat despre ce se întâmplă pe aeroportul din Braşov. Au depăşit 1.000 de pasageri pe zi, au avut şi 1.500 de pasageri pe zi, au depăşit 20.000 pe lună. Nu sunt doar două companii acolo, ci mai multe care operează pe aeroportul din Braşov.

Am toată convingerea, cu semnalele pe care le avem, că până la finalul anului, avem şansa să ajungem la aproape 100.000 pasageri, ceea ce e o cifră importantă pentru jumătate de an de funcţionare şi pentru începutul pe care îl are aeroportul de la Braşov.

Această cifră pe jumătate de an poate clasa aeroportul de la Braşov în prima jumătate a clasamentului naţional, din cele 16 aeroporturi care sunt azi la nivel naţional. Poate veni în primele 8 aeroporturi. Cred că e un start bun, care dă perspective aeroportului Braşov şi judeţului”, a declarat Adrian Veştea, potrivit bzb.ro.

Întrebat dacă aeroportul din Braşov poate deveni al doilea ca importanţă la nivel naţional, după Aeroportul Otopeni, ministrul Veştea a spus, totuşi, că „nu cred că va deveni al doilea. Nu trebuie uitat un lucru, aeroportul de la Braşov este primul care s-a construit după 50 de ani.

Sunt aeroporturi care sunt deja într-un progres foarte bun, cel din Cluj, din Timişoara, din Iaşi, dar am convingerea că în 4-5 ani aeroportul de la Braşov poate ajunge în primele 5-6 din România”.

Previous Story

Daniel Buzdugan: „Brașov, Forza ZU 2023 – CEA MAI FRUMOASĂ AMINTIRE din vacanța noastră! Mihai Morar ți-ai văzut visul cu ochii!”

Next Story

Brașov. Primăria vrea să interzică mașinile în Centru Istoric și să preia parcarea privată de la Maternitate