Surse. Adrian Veștea „părăsește” Brașovul pentru București. Propunerea pentru Ministerul Dezvoltării în noul guvern

Last Updated on iunie 13, 2023 Adrian Veștea își negociază în aceste zile un post de ministru în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu. Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, ar urma să fie propunerea PNL pentru Ministerul Dezvoltării, conform surselor politice consultate de G4Media. Pentru același minister au mai fost vehiculate numele lui Gheorghe Falcă, Florin Roman, Robert Sighiartău sau Raluca Turcan.

Ministerul Dezvoltării este portofoliul care a provocat tensiuni în coaliția de guvernare, între PNL și UDMR, Kelemen Hunor anunțând în mai multe rânduri că nu renunță la Dezvoltare pentru alte ministere, scrie G4Media.

Adrian Veștea

(Adrian Veștea)

Ministerul Dezvoltării este o miză importantă în perspectiva celor patru rânduri de alegeri din 2024, dat fiind că această instituție gestionează proiectele primăriilor și consiliilor județene, finanțate de la bugetul de stat.

Adrian Veștea, cel care ar urma să fie propus la conducerea ministerului cu cea mai mare miză în prisma alegerilor din 2024 este și președintele Uniunii Consiliilor Județene din România, organizația care reunește toți șefii de județ din țară și interesele politico-admninistrative ale acestora în teritoriu. Numele lui Adrian Veștea este legat de construcția Aeroportului Brașov, primul construit în România de la zero după 1989.

Nume-surpriză în Guvernul Ciolacu

Ultimele discuții purtate de PSD și PNL, de luni seară, nu au dus la mari schimbări privind modul de împărțire a ministerelor, potrivit informațiilor „Adevărul”. Transporturile rămân la social-democrați, Dezvoltarea este la liberali, iar la Justiție va fi un independent.

În urma rundei de negocieri de luni seară, partidele și-au stabilit ministerele unde fiecare formațiune va trimite oamenii săi. PSD va avea un vicepremier, deja stabilit intern că va fi Marian Neacșu, iar la Transporturile rămân la Sorin Grindeanu. Acesta era unul din obiectivele esențiale în PSD: păstrarea Transporturilor.

După cum a scris „Adevărul” de luni, omul intrat în cursa pentru Fonduri Europene pe ultima sută de metri, Adrian Câciu (acum la Finanțe), cel mai probabil va fi și titularul de la acest minister. Câciu știe foarte bine mai ales fluxul finanțelor legate de PNRR.

La Muncă va rămâne Marius Budăi, la Sănătate Alexandru Rafila, iar la Apărare Angel Tîlvăr. Tot pe poziții rămâne și Gabriela Firea, cea care conduce Ministerul Familei. Numele noi urmează să fie Florin Barbu (Agricultură), Radu Oprea (Economie) și Bogdan Gruia (Digitalizare).

O noutate este că Ministerul Justiției va fi asumat de PSD, însă va fi un independent, care să fie agreat și de PNL, dar și de Klaus Iohannis, susțin surse politice din Coaliție pentru „Adevărul”.

Cum arată situația la PNL
PNL va avea la rândul său un vicepremier, însă nu au decis dacă va fi cu portofoliu sau fără portofoliu. Sunt mai multe vehiculate pentru funcția de vicepremier: Cătălin Predoiu, Sebastian Burduja și Alina Gorghiu.

De asemenea, va avea secretarul general al Guvernului, unde ar urma să fie dat un vot intern între Mircea Abrudean și Gheorghe Falcă, potrivit informațiilor „Adevărul”. La Finanțe au rămas doar doi candidați: Sebastian Burduja și Alexandru Nazare.

La Dezvoltare ar putea fi un nume-supriză, adică Adrian Veștea, șeful CJ Brașov, care conduce și Uniunea Consiliilor Județene din România. Anterior erau vehiculați mai mulți vicepreședinți, printre care Florin Roman, Gheorghe Falcă și Robert Sighiartău.

Surse. Adrian Veștea „părăsește” Brașovul pentru București. Propunerea pentru Ministerul Dezvoltării în noul guvern 1

(Adrian Veștea )

Conform deciziei ca oamenii din conducerea restrânsă să nu facă parte din Guvern, Ministerul de Interne ar urma să treacă de la Lucian Bode la Cătălin Predoiu.

Favorit pentru Mediu a rămas Mircea Fechet (PNl Bacău), iar la Energie ar urma să rămână Virgil Popescu, dacă nu se împotrivește PSD. O surpriză este posibilă la Externe, unde ar putea fi numită o femeie, adică Luminița Odobescu, tot agreată de Klaus Iohannis, la fel cum a fost și Bogdan Aurescu. Însă o decizie va fi luată în Biroul Politic Național al PSD.

La Educație nu erau emoții, fiind doar varianta Ligia Deca, în timp ce la Cultură ar urma să fie instalată Raluca Turcan, scrie Libertatea. Validarea listei finale are loc de la ora 16.00.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Dan Air: „Am pregătit 5.000 de bilete la doar 49 de euro/persoană, doar la zborurile selectate”

Next Story

(Video) Noi imagini. Urși în Brașov și în gara Predeal