Last Updated on iunie 15, 2023 Astăzi a fost inaugurat primul aeroport construit în România, în ultimii 50 de ani. Primul zbor la Aeroportul Brașov Ghimbav a fost o cursă TAROM, de la București. Aeronava a fost pilotată de la București, de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului român, Dumitru Prunariu, scrie Antena 3. Primarul Allen Coliban îl felicită pe Adrian Veștea și spune că aterizează astăzi, cu prima cursă comercială, de la Dan Air.
„Din punctul de vedere al marilor proiecte, Brașovul încearcă să prindă din urmă dezvoltarea Clujului, a Oradiei sau a Sibiului. Ce ne lipsește, însă?
Cu siguranță, nu stabilitatea politică. În ultimii 23 de ani, conducătorii Brașovului, la nivel județean și municipal, au reprezentat mereu zona de centru-dreapta. Timp de douăzeci de ani, au fost actuali membri ai PNL.
( Aeroportul Brașov)
Dacă la Cluj, Sibiu și Oradea politicienii locali au știut să facă front comun și să se lupte la nivel național, atât pentru reprezentare, cât și pentru susținere guvernamentală, la Brașov energiile s-au pierdut până în 2020 în mărunte orgolii și lupte locale. Acestea au divizat atât politicul, cât și presa și comunitatea. În locul dialogului, normă au devenit invidia și ura, sădite de oameni plătiți să pună paie pe foc. În loc să ne bucurăm împreună pentru victorii și să construim Brașovul de azi și de mâine, vedem prea multe reacții de supărare, neîncredere și oftică la fiecare veste bună – din fericire, mai mult în online/media decât în realitate.
Aeroportul Brașov a fost una dintre marile ambiții ale Brașovului. Început de Aristotel Căncescu în 2006 și finalizat de Adrian Veștea în 2023, este un exemplu relevant pentru spațiul românesc actual:
📌 exemplu că se poate, prin forțe proprii și multă determinare, cu minim suport guvernamental. Este, în primul rând, meritul lui Adrian Veștea pentru finalizarea, certificarea și deschiderea terminalului și a operaționalizării pistei. Pentru asta, merită felicitări;
📌 exemplu de cât de mult ne-au costat (timp și bani) lipsa de colaborare, orgoliile și manevrele politice în perioada de dinainte de 2020. Deși în 12 dintre cei 17 ani PNL/PDL au fost la guvernarea țării, în plan local, în locul unei colaborări, poziționările și discuțiile au frizat penibilul (un singur exemplu: la un punct, prin 2010, Căncescu începuse aeroportul și Scripcaru voia să înceapă încă un proiect, un aerodrom)
Mă bucur că Aeroportul Brașov devine funcțional. Voi fi printre primii pasageri plătitori ce vor ateriza la Brașov, cu primul zbor comercial. Niciunul dintre jurnaliștii care s-au exprimat cu privire la sentimentele mele legate de acest moment nu a făcut documentarea întrebându-mă sau solicitându-mi vreo opinie, altfel nu ar fi scris bazaconii.
Dimpotrivă, deși știau că am fost în delegații oficiale (împreună cu consilieri locali și cu angajați ai Primăriei), invitat ca vorbitor la două evenimente importante pentru candidatura Brașovului la titlul de Capitală Verde Europeană (Smart City Expo&Conference – Tampere și Bienala Orașelor în Tranziție – Grenoble), au mințit că aș fi în vacanță cu familia au fabulat despre cum privesc deschiderea aeroportului.
De aceea, repet, mă bucur pentru finalizarea și deschiderea aeroportului. Cu managementul potrivit, poate deveni un motor de dezvoltare, în primul rând pentru turism și pentru investițiile străine. Pentru Brașov, care își dezvoltă profilul european, conectivitatea oferită de aeroport va juca un rol cheie. Este un moment așteptat de generații întregi, este timpul să ne bucurăm de el, împreună – restul este cancan”., a scris primarul Allen Coliban pe Facebook.
Aeroportul Brașov, funcțional
Primul avion care a aterizat pe Aeroportul Brașov-Ghimbav a fost un Boeing cu 100 de locuri, operat de TAROM, care a fost pilotat de Cătălin Prunariu, fiul primului cosmonaut român, brașoveanul Dumitru Prunariu.
Avionul a decolat de la Aeroportul Henri Coandă – Otopeni din București și a aterizat pe Aeroportul Brașov joi, ora 8:10. La orele 10:30 se va face îmbarcarea, iar avionul se va întoarce în Capitală.
“În 2016, când am fost ales pentru prima dată președinte al Consiliului Județean Brașov, aveam în minte și am pus pe hârtie o strategie de dezvoltare axată pe trei direcții principale: construcția Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, investiții masive în sistemul de sănătate brașovean, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean.
Am spus atunci, și tot spun de atunci, că eu nu fac promisiuni electorale! Eu îmi iau angajamente în fața oamenilor și fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a onora aceste angajamente! Consider că mi-am îndeplinit angajamentele majore luate față de brașoveni. În cele aproape două mandate ale mele la Consiliul Județean Brașov, investițiile în sistemul de sănătate din subordinea administrației județene au atins maxime istorice, iar rezultatele le poate vedea oricine.
Infrastructura rutieră județeană arată incomparabil mai bine. Dar acest aeroport a fost adevăratul meu pariu și proiectul meu de suflet. Pentru că a fost proiectul de suflet al tuturor brașovenilor“, a scris președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, care acum este propus ministru al Dezvoltării, pe pagina lui de Facebook, potrivit Euractiv.ro.
Siegfried Muresan: „❗Aeroportul Brașov – Ghimbav, ce se deschide astăzi, va aduce multe beneficii județului Brașov și întregii regiuni în următorii ani:
✅ Va aduce mai mulți turiști străini în regiune.
✅ Vor veni mai mulți investitori care vor crea locuri de muncă, având în vedere conectarea mai bună a Brașovului cu restul Europei prin intermediul aeroportului.
( Aeroportul Brașov)
✅ Brașovenii vor putea călători mai ușor, iar prietenii și rudele din străinătate vor putea veni mai des acasă.
Prin acest aeroport, județul Brașov, inima țării, este mult mai aproape de restul Europei și de restul lumii”.