Avion Dan Air, „fugărit” de pe pistă, Aeroportul Brașov se închidea la ora 19:00. „Cu eforturi am reușit să decolăm către Nuernberg la ora 18:59. Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă nu reușeam să decolăm”

Last Updated on iunie 16, 2023 Un avion Dan Air a fost „alungat” de pe pistă deoarece Aeroportul Brașov se închidea la ora 19:00. Ce de la Romatsa au interzis zborurile de noapte de pe Aeroportul Brașov pe motiv că nu au personal care să supravegheze zborurile dirijate de turnul virtual, după ora 19:00.

După decolarea noastră de la Brașov către Stuttgart și subsecventa revenire la Brașov în jurul orei 18:30, pentru a ne continua călătoria în direcția Nuernberg, am fost sub presiunea constantă a controlorilor de trafic aerian că dacă nu decolăm până la ora 19:00, decolarea nu va mai fi permisă, evident rămânând blocați pe Brașov și generând anulări și întârzieri care ar fi produs nemulțumire justificată pasagerilor noștri.

Aeroportul Brașov

Cu eforturi am reușit să decolăm către Nuernberg la ora 18:59, când efectiv ne-am desprins de pista aeroportului din Brașov. Am răsuflat ușurați cu toate că a fost o presiune foarte mare exercitată asupra echipajului și ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă nu reușeam să decolăm.

Acesta a fost momentul în care comandantul zborului a comunicat pe frecvența controlorilor de trafic că ne este rușine că suntem români în situații de genul acesta unde nu există niciun pic de flexibilitate și există doar sentimente de dispreț la adresa românilor”, arată comunicatul semnat de managerul Dan Air, Matt Ian David, prezentat de Biz Brasov.

Șeful DanAir: „Directorul Aeroportului Brașov, Alexandru Anghel, în mod voit ne-a indus în eroare”

Călătorii care și-au luat bilet de la Nurnberg spre Brașov au aterizat aseară la București și au fost transportați la Brașov cu autocarul. Cursa de astăzi spre Munich a fost anulată și mutată pentru mâine, din cauză că zborurile companiei Dan Air au fost comasate și în slotul orar la care astăzi trebuia să se aterizeze în Germania a fost anulat din cauza unor exerciții NATO. Astfel încât zborul care trebuia să plece astăzi din Brașov va pleca mâine, conform informărilor primite de pasageri.

Nu pot să-l blamez pe domnul ANGHEL, directorul aeroportului Brașov, pentru că și-a văzut interesul propriu și în mod voit ne-a indus în eroare pentru a se asigura că ziua de deschidere a aeroportului Brașov nu va fi una pe care atât românii, cât și presa și-ar fi amintit-o ca pe o zi în care, încă o dată, unii politicieni români s-au plimbat și s-au distrat pe banii cetățenilor români.

Fiind asigurați în mod constant de către aeroportul Brașov că putem fi deserviți la orice oră, am continuat promovarea serviciilor noastre și am făcut promisiuni pasagerilor noștri pe care astăzi, la primele zboruri inaugurale, nu le-am putut menține in totalitate.(…)

Fiind asigurați de fiecare dată de către aeroportul Brașov că acesta va fi deschis și va permite operarea programului care fusese deja comunicat și în niciun moment, aeroportul Brașov nu ne-a comunicat faptul că nu vor putea asigura serviciile de care avem nevoie” a declarat Șeful DanAir, Matt Ian David, conform Biz Brasov.

Aeroportul Braşov. Cu privire la orarul 7.00 – 19.00

„ROMATSA asigură pentru Aeroportul Brașov primele servicii de navigație aeriană prin tehnologia remote tower, în condiții de siguranță.
Ca urmare a acuzațiilor în spațiul public din partea unui operator aerian, ROMATSA face următoarele precizări:

Prin acordul între ROMATSA, în calitate de furnizor de servicii de navigație aeriană, și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19. Programul furnizării serviciilor de trafic aerian corespunde cu cel al operatorului de aerodrom, Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, și se regăsește în publicația de informare aeronautică, AIP România.

Furnizarea serviciilor de navigație aeriană presupune o serie de proceduri și standarde care trebuie aplicate cu consecvență și fără compromisuri, astfel încât siguranța pasagerilor să fie garantată. Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție.

Pentru Aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate, având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați.

Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. Aceștia aveau deja formare inițială și ani de experiență în dirijarea aeronavelor și doar s-au pregătit suplimentar pe configurația Aeroportului Brașov și noua tehnologie utilizată.

ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la Aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului.

Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom.

Menționăm, de asemenea, că, până în acest moment, ROMATSA nu a primit nici o solicitare oficială de modificare a programului de operare la Aeroportul Brașov.

Misiunea ROMATSA este să asigure servicii de navigație aeriană în condiții de siguranță și eficiență economică, iar la Aeroportul Brașov se realizează acest lucru, atât prin tehnologia utilizată, cât și prin personalul experimentat”.

Previous Story

Allen Coliban, despre Aeroportul Brașov: „Este, în primul rând, meritul lui Adrian Veștea pentru finalizarea, certificarea și deschiderea terminalului și a operaționalizării pistei. Pentru asta, merită felicitări”

Next Story

Aeroportul Brașov. Pasageri abandonați de Dan Air. „Ar fi trebuit să fim printre primii, dar a plecat avionul”