Aeroportul Brașov. Primul zbor, primul scandal. ROMATSA interzice zborurile de noapte pe motiv de turn virtual. Medicul Grigorescu Dan: „ROMATSA: SABOTAJ sau INDOLENȚĂ?”

Last Updated on iunie 15, 2023 În această dimineață, la Aeroportul Brașov a aterizat primul avion TAROM, cu circa 100 de invitați, pilotat de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului brașovean de renume Dumitru Prunariu. Tot astăzi a izbucnit un scandal de proporții când s-a aflat că ROMATS interzice zborurile de noapte de la Aeroportul Brașov deoarece aici s-a construit un turn virtual și nu unul clasic. Ei trebuie să supervizeze turnul virtual dar au program doar până la ora 19. Așa că au interzis zborurile de noapte.

La primul zbor, alături de Adrian Veștea, printre ultimii ce au coborât din aeronavă sunt ex-premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL și al Senatului României, și Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor. Și prefectul de Brașov Mihai Văsâi a venit de la București cu avionul TAROM, scrie mytex.ro. De asemenea, brașoveanul Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, s-a aflat în aeronava sosită din capitala României, la fel și Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB.

Aeroportul Brașov

(Aeroportul Brasov)

ROMATSA interzice zborurile de noapte de la Aeroportul Brașov

Medicul Grigorescu Dan:ROMATSA: SABOTAJ sau INDOLENȚĂ?Nici nu începu să funcționeze aeroportul nostru din Brașov, că i se pun deja bețe în roate! Pe scurt: ROMATSA, organismul național de reglementare a traficului aerian, a impus limitarea funcționării aeroportului doar între orele 9.00-19.00. Consecință directă?

O declară DanAir, prima companie care operează pe AIBG: “ROMATSA limitează activitatea la o singură rotație pe zi (un singur zbor dus-întors, în loc de minim două, care ar asigura rentabilitate – nota mea, D.G.), descurajând astfel orice companie aeriană interesată de operarea pe aeroportul Brașov”.

Rezultat indirect?
Cel puțin în intervalul 15 -30 iunie, pasagerii zborurilor cu aterizare înainte de ora 9.00 sau după ora 19.00 care doreau să coboare la Brașov (așa cum era emis, de altfel, și biletul de avion) vor fi nevoiți să zboare până la București și apoi să se “târască” cu autobuzul, încă câteva ore bune, la Brașov, că destinație finală.

Începe bine, nu?
E ca și cum ai decola cu frâna trasă.
Nu de tine. De alții…”

Dan Air, potrivit Biz Brasov: „Instituțiile Statului Român, în loc să coopereze și să colaboreze pentru a identifica soluții pentru asigurarea operaționalizării aeroportului Brașov, (în speță ROMATSA) se limitează la a-și oferi serviciile în funcție de propria organizare internă și fără a ține cont de nevoile publicului larg în slujba căruia se află.

ROMATSA a avut suficient timp la dispoziție pentru a se asigura de resursele necesare în ceea ce privește operaționalizarea aeroportului Brașov, însă a eșuat lamentabil deși știa cu foarte mult timp înainte de data deschiderii aeroportului Brașov.

Faptul că s-a ales un mod avangardist de a controla aeroportul Brașov, printr-un turn virtual controlat de la Arad și faptul că ROMATSA nu poate oferi serviciile necesare pentru a asigura operaționalizarea aeroportului Brașov conform nevoilor operatorilor care-l deservesc, nu poate avea un impact asupra operațiunilor DAN AIR pentru simplul motiv că ROMATSA nu poate”.

Adrian Veştea: „Ziua inaugurării Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav a sosit!
La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Personalități ale vieții politico-sociale din țara noastră, de la președintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii și Franței și alți oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la Aeroportul Brașov.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov.
Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și ministru desemnat al Dezvolării, cel de numele căruia se leagă această realizare remarcabilă a județului Brașov, este prezent în aeronava TAROM”.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Un cuplu de brașoveni a dorit să zboare cu primul avion care va decola de aici. „Nu am zburat niciodată, vreau să văd cum este”

Next Story

Allen Coliban, despre Aeroportul Brașov: „Este, în primul rând, meritul lui Adrian Veștea pentru finalizarea, certificarea și deschiderea terminalului și a operaționalizării pistei. Pentru asta, merită felicitări”