Last Updated on martie 23, 2023 Afaceriștii români încă mai așteaptă implicarea statului în promovarea României. După ani de eșec instituționalizat din partea bugetarilor, privații încă își mai fac iluzii că se va deștepta vreunul din Guvern să facă reclamă României pentru a atrage turiști.
Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din turismul românesc, Dragoş Anastasiu, a comentat, într-un interviu la Profit News Tv problemele cu care se confruntă oamenii de afaceri din domeniu şi impactul pe care antreprenorii ar trebui să îl aibă în politică. CEO-ul companiei Eurolines spune că există dialog între organizaţiile antreprenoriale şi guvern, dar nu la nivelul dorit.
„România, acum 2 săptămâni n-a participat la cel mai important târg de turism din lume, de la Berlin. Cred că se întâmplă pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Ce coerenţă poţi să ai dacă tu nu te duci să promovezi ţara ta la târgul de la Berlin şi ai un buget de promovare anul trecut la fel de mare precum îl aveam eu la compania mea înainte să vând, de circa 2 milioane de euro la nivel naţional.
Va trebui să ne decidem ce vrem să facem. Pe de-o parte spunem că turismul e prioritate naţională, pe de altă parte nu-i alocăm nici resursă umană, nici resursă financiară. Deci, suntem într-o vrăjeală.
La nivel public declarăm că ne-a înzestrat Dumnezeu, că suntem colţ de rai, iar pe de altă parte ne batem joc pentru că nu investim nici bani şi nici resursă umană”, precizează Dragoş Anastasiu.
„Şi, suntem într-o situaţie în care teoretic ar putea să fie fericită în sensul în care imaginea noastră e mult mai proastă decât realitatea. Adică noi nu trebuie să facem altceva decât să comunicăm intensiv realitatea.
Şi, dacă vom face asta vom câştiga foarte mult respect şi turişti străini în România. Să ai brandul Dracula şi să nu ai plin la Braşov, Predeal, Sinaia e ruşinos”, a comentat Anastasiu, citat de bzb.ro.
Anastasiu spune că dincolo de problemele economice care se manifestă acum la nivel mondial, în România, „furtuna” cea mai mare a apărut din cauza lipsei de oameni de calitate, în toate domeniile. „Furtuna cea mai mare nu e nici la energie, nici la inflaţie, ci la oameni.
Asta e o furtuna care a început acum 7-8 ani şi care devine din ce în ce mai greu de suportat şi unde va trebui împreună să facem ceva. Pe mine nu mă înspăimântă preţul crescut la energie şi nici inflaţia, sigur că nu-mi plac, dar ceea ce mă preocupă cel mai mult este situaţia resursei umane în această ţară atât din punct de vedere numeric, dar mai ales din punct de vedere mindset şi skills.
Asta e cea mai mare problemă a României astăzi la toate nivelurile, inclusiv la nivel politic”, adaugă el, potrivit ziare.com.