Last Updated on martie 23, 2023 Un râs a fost din surprins de camerele de supraveghere în timp ce se plimba prin pădurile Munților Făgăraș.Video-ul a fost făcut public de ONG-ul Conservation Carpathia, care subliniază că râsul este un carnivor extrem de discret.
”Viața care mișună în pădurile Munților Făgăraș sigur bate filmul!Râsul este un animal extrem de sfios, dar priviți-l cât de grațios este (și extrem de important pentru echilibrul nostru)”, se arată în mesajul care însoțește filmarea, potrivit ziare.com.
ONG-ul transmite că, la fel ca celelalte carnivore mari, râsul este indicatorul unui sistem sănătos și echilibrat. În acest context, Conservation Carpathia subliniază necesitatea unui Parc Național în Munții Făgăraș.
Râsul, al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup, apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.Din cei aproximativ 9.000-10.000 de râși din Europa, circa 1.200 – 1.500 de trăiesc în pădurile din România, aflându-se pe lista animalelor strict protejate, potrivit wwf.ro
Râșii pot fi găsiți mai ales în păduri din regiuni muntoase, dificil accesibile, bogate în vânatul potențial. Ei sunt capabili să se cațăre dar de obicei vânează la nivelul pământului. Râșii nu acceptă vulpile și pisicile sălbatice în compania lor și le îndepărtează, prezentând un comportament ostil față de ele.
Prada lor constă în diverse animale forestiere și cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, coluni și diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă și animale domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, etc, conform brasov.net.
Extinderea așezărilor umane, defrișările, lucrările de infrastructură (autostrăzi, pârtii de sky), resorturile turistice, vânarea excesivă a animalelor care constituie baza trofică a râsului, deranjarea habitatului periclitează menținerea unei populații viabile și sănătoase de râși.