(Video) Aeroportul Brașov. Turnul virtual de control este funcțional. Veștea: „Conexiunea funcţionează”

Last Updated on februarie 16, 2023 Președintele Consiliului Județean Brașov a anunțat  că primul turn virtual de control al zborurilor, din România, este funcțional. Pe pagina oficială de Facebook, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a postat un videoclip cu locul de unde zborurile de la Brașov vor fi dirijate, potrivi G4Media.

Adrian Veştea:Primul turn virtual de control al zborurilor din România, realizat la Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav, este funcțional!
Specialiştii de la SAAB sunt prezenţi de trei săptămâni la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad pentru a face toate reglajele necesare cu echipamentele instalate la clădirea de contingenţă de pe Aeroportul Braşov, astfel încât vizibilitatea să fie perfectă.

(Video) Aeroportul Brașov. Turnul virtual de control este funcțional. Veștea: „Conexiunea funcţionează” 1

Conexiunea funcţionează, iar imaginile preluate de sistemul video instalat pe amplasamentul de la Ghimbav şi proiectate pe ecranele controlorilor de trafic de la Arad sunt foarte bune, fapt verificat atât în condiţii de zi şi de noapte, cât şi în condiţii meteorologice diferite, de la ninsori abundente, la cer senin.

Prin amabilitatea domnului Florin Manta – directorul DSNAR Arad, căruia îi mulţumesc în mod deosebit, am primit câteva filmări ilustratoare pentru modul cum se va realiza dirijarea traficului aerian la distanţă.

Sistemul permite ca pe imaginea mare, de ansamblu, să se poată realiza, din rotiţa mouse-ului, un Zoom-In de 10 ori.
Cadrul „picture in picture” care apare la un moment dat în filmare, ţine locul binoclului folosit de operatorul unui turn de control clasic şi măreşte de 30 de ori respectiva imagine.
Potrivit specialiştilor DSNAR Arad, acurateţea imaginilor este impecabilă.

Avem filmări din zile cu ninsori abundente, în care zăpada nu afectează în niciun fel cadrele preluate de camerele mobile deoarece acestea dispun de un sistem de curăţare automată, acţionat la distanţă printr-o simplă apăsare de buton.

Şi camerele fixe instalate pe amplasamentul aeroportuar sunt dotate cu un sistem de curăţare automat, bazat pe aer comprimat, care nu necesită deplasarea în teren a unui angajat care să se ocupe de întreţinerea lor.

Specialiştii de la Arad ne-au explicat că strălucirea soarelui din zilele senine, deranjantă în mod normal pentru ochiul unui operator dintr-un turn de control clasic, nu afectează în niciun fel imaginile preluate automat, sistemul având capacitatea să filtreze lumina şi să facă toate ajustările necesare unei vizibilităţi perfecte pentru controlorii de trafic de la Arad.

La polul opus, în zilele cu vizibilitate redusă cauzată de ceaţa densă, camerele furnizează inclusiv imagini termice care permit distingerea obiectelor fixe sau în mişcare pe amplasamentul Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Verificările turnului de control virtual de la Arad vor continua până la începutul lunii viitoare, când specialiştii SAAB vor realiza testul de acceptare la locaţie, după care acesta va fi considerat funcţional”.

Previous Story

Un tânăr de 18 ani a murit la într-un accident rutier produs la ieșirea din Teliu spre Brașov

Next Story

Surse. Brașov. Percheziții la Spitalului Militar Regina Maria. Medicii luau dispozitive medicale de la cadavre și le montau pacienților