Last Updated on februarie 6, 2023 Ministerul Educației a prezentat un top al județelor cu cele mai multe acte de violență în școli. Brașovul a ieșit pe primul loc, cu 1.600 de acte de violență dintr-un total de 10.000 pe țară, la unităţile de învăţământ de la clasele pregătitoare la a-XII-a. Este vorba despre atacuri la persoană, atentate la securitatea unităţii şcolare, la bunuri, dar şi alte fapte de violenţă sau atentate la securitatea în spaţiul şcolar.
Pe plan local, autorităţile nu contestă numărul de cazuri, dar arată că acest clasament e unul care nu reflectă realitatea. În judeţul Braşov se raportează şi cel mai mic abuz, pentru a descuraja acest fenomen, ceea ce nu s-ar întâmpla însă în alte judeţe.
Ce spune Inspectoratul Şcolar Judeţean
„Solicităm lunar conducerilor unităţilor şcolare să raporteze actele de violenţă petrecute în mediul şcolar. Insistăm să fie raportat orice act de violenţă, oricât de neînsemnat pare la prima vedere, conştienţi fiind că prevenţia reprezintă cel mai eficient mod de combatere a acestora.
Peste 1.500 de astfel de acte de violenţă sunt raportate pentru judeţul Braşov. Acest număr nefiresc de mare pentru judeţul nostru ne situează pe primul loc la nivel naţional, cu aproape dublul valorii judeţului imediat următor.
Afirmăm cu toată convingerea că realitatea este cu totul alta şi denotă, în opinia noastră, o înţelegere diferită a definiţiilor acestor acte de violenţă de la un judeţ la altul şi totodată a modului de raportare a acestora de la un judeţ la altul.
Este greu de crezut că într-un judeţ cum este Braşovul, unde numărul actelor de violenţă, în general, nu depăşeşte media la nivel naţional, actele de violenţă în mediul şcolar depăşesc cu mult media naţională, mai mult, reprezintă peste 16 procente din totalul acestora, în contextul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, sprijinit activ de Biroul de siguranţă şcolară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov a monitorizat şi a intervenit prompt ori de câte ori au fost semnalate premise ale unor astfel de acte de violenţă.
Totodată, Biroul de siguranţă şcolară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi unităţile şcolare derulează permanent ample campanii de informare şi conştientizare în rândul elevilor, campanii menite să prevină astfel de fapte în mediul şcolar”, a precizat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, potrivit Monitorul Expres.
IŞJ-ul vrea să ceară un ghid de raportare, astfel încât toată lumea să raporteze la fel cazurile
Acesta a mai precizat că Inspectoratul va solicita Ministerului Educaţiei şi Ministerului Administraţiei şi Internelor să elaboreze un ghid al încadrării şi raportării acestor acte de violenţă care să ofere inspectoratelor şcolare posibilitatea să opereze cu aceeaşi unitate de măsură în astfel de raportări. Pentru ca, ulterior, planurile de măsuri făcute în baza statisticilor să aibă cu adevărat efecte, anunță bzb.ro.