Brașov. Mai multe parcări din Centru ar putea fi desființate. Înlocuite cu piste de biciclete

Last Updated on februarie 7, 2023 Primăria Brașov are în plan eliminarea mai multor parcări din Centrul orașului pentru a face loc pistelor de biciclete.

Proiectul „Calea Verde” a Braşovului, pentru care Primăria Braşov a obţinut o finanţare europeană pentru realizarea documentaţiilor tehnice, a ajuns în etapa de avizare de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov. Draftul deciziei de încadrare a fost publicat în 6 februarie de APM pe site-ul instituţiei, pentru a putea fi consultat de persoanele interesate, anunță bzb.ro.

Brașov. Mai multe parcări din Centru ar putea fi desființate. Înlocuite cu piste de biciclete 1

Piste pentru biciclişti prin proiectul „Calea verde” vor amenajată şi pe Bulevardul Saturn (de la Terminalul RATBV, până intersecţia de la Gemenii) – pe trotuar, pe Bulevardul Alexandru Vlahuţă – pe trotuar, pe tronsonul Bulevardul 15 Noiembrie – Bulevardul Eroilor. Pe Bulevardul 15 Noiembrie, pista ar urma să se amenajeze pe partea stângă, cea cu Tribunalul, iar pentru a se putea amenaja traseele pentru biciclişti este propusă desfiinţarea parcărilor.

Tot pentru a face loc pistelor pentru biciclişti, în documentaţia depusă la APM Braşov se menţionează că, pe Bulevardul Eroilor, ar urma să fie desfiinţate parcările în unghi de pe latura cu Parcul Nicolae Titulescu.

Cu bicicleta până în Stupini
Tot prin „Calea verde” este propus un traseu pentru biciclişti pe tronsonul strada Lungă – strada de Mijloc, acesta urmând a fi continuat pe Calea Făgăraşului şi strada Institutului. Piste pentru biciclişti vor fi şi pe strada Cărămidăriei, strada Hărmanului, Bulevardul Gării, strada 13 Decembrie, dar şi pe străzile care asigură legătura cu zona Stupini.

Tot prin proiectul amintit este propusă amenajarea unor benzi dedicate pentru transportul în comun pe strada Zizinului, dar şi a unor staţii de tip „bike sharing”.

1 leu P&P, 1 leu Primăria: Parcările rămân o afacere în Braşov

Parcările au rămas o sursă de venit importantă la bugetul Braşovului, iar sumele încasate au crescut în ultimii ani. Astfel, dacă în 2020, P & P a plătit Primăriei o redevenţă de 1.937.830 de lei, pentru cele aproximativ 2.500 de locuri administrate, din 2021, când numărul locurilor publice cu taxă a crescut la 10.200, şi încasările s-au majorat considerabil.

Astfel, potrivit datelor Primăriei Braşov, prezentate de BizBraşov.ro, anul trecut, firma privată a achitat o redevenţă de 6.605.528 lei, iar în 2021, de 6.031.737 lei, în ciuda scandalurilor şi proceselor care au şi blocat taxarea la un moment dat.

Potrivit contractului, firma trebuie să achite o redevenţă de 55% din încasări, faţă de 35% cât era înainte de semnarea noului contract, dar nu mai puţin de 400.000 de lei pe lună.
Primăria Braşov a fost obligată de Tribunalul Covasna să plătească daune companiei P&P SRL (care a concesionat serviciul de parcări pe o perioadă de 10 ani) suma de 938.595 de lei, acesta fiind prejudiciul suferit de companie în perioada 8 mai – 30 iunie 2021, perioadă în care administraţia Coliban a „declarat” parcarea gratuită în oraş.

În ceea ce priveşte parcările de reşedinţă, anul trecut, pentru 40.796 de locuri închiriate s-au achitat 5.546.869,84 lei, în timp ce acum doi ani, de pe urma a 39.786 locuri, au intrat la bugetul local al municipiului 5.284.869,86 lei.

Previous Story

Poiana Brașov, trotuarele cu zăpadă arată mai rău decât pârtiile de schi, „Aproape mi-a inghitit copilul”

Next Story

Video DRDP Brașov. Imagini cu deszăpezirea de pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă are un metru şi jumătate