Brașov. 8 lei un bilet de autobuz RATBV cu două călătorii. Dar abonamentele se ieftinesc. Primarul Allen Coliban: „Sperăm să avem o creştere semnificativă a încasărilor din vânzarea abonamentelor”

Last Updated on ianuarie 23, 2023 Primăria Brașov și RATBV anunță o creștere importantă de prețuri la biletele de autobuz: 4 lei o călătorie, de la 2.5 lei. Trecerea la autobuzele electrice, când prețul energiei a fost unul uriaș, s-a dovedit un fiasco. „RATBV consumă încă o dată mai multă energie electrică decât Primăria Braşov”, a declarat directorul RATBV, Marian Geman.

Reprezentantul RATBV a menţionat că actualele tarife nu au mai fost modificate din anul 2019, iar anul trecut au explodat toate preţurile. „Nu este o veste bună, dar este un demers necesar. În anul 2022, costurile cu utilităţile, care includ şi energia electrică pentru autobuze şi troleibuze, au crescut cu 237,6%, iar cheltuielile pentru combustibil au crescut cu 61,34%. De asemenea, din acest an, creşte valoarea redevenţei pe care trebuie să o plătim Primăriei, de la 2 milioane lei la 7 milioane de lei.

Brașov. 8 lei un bilet de autobuz RATBV cu două călătorii. Dar abonamentele se ieftinesc. Primarul Allen Coliban: „Sperăm să avem o creştere semnificativă a încasărilor din vânzarea abonamentelor” 1

Această redevenţă plătim pentru autobuzele achiziţionate de municipalitate. Nu în ultimul rând, în anul 2022, RATBV a suportat cheltuielile pentru realizarea branşamentelor electrice la staţiile de încărcare a autobuzelor electrice.

Totodată, ca urmare a creşterii preţurilor, costurile cu piesele de schimb au crescut anul trecut cu 10%. Peste toate acestea se adaugă costul cu resursa umană, mai precis cu salariile, care au fost ajustate în baza contractului colectiv de muncă”, a motivat Geman propunerea de creştere a tarifelor, conform bzb.ro.

Care sunt propunerile RATBV

Directorul RATBV precizat că propunerea operatorului de transport este ca preţul unei călătorii să fie de 4 lei (faţă de 2,5 lei cât este în prezent), însă, odată cu majorarea preţului ar urma să crească şi perioada de valabilitate a unei călătorii, de la 50 de minute la 60 de minute.

Ca şi până acum, se vor putea cumpăra bilete de hârtie cu două călătorii, la preţul de 8 lei, de la casierii, automatele de bilete, prin aplicaţia „24pay” sau prin cardul bancar.

În schimb, de la şofer, un bilet cu două călătorii va putea fu cumpărat cu 10 lei.
În ceea ce priveşte abonamentele, propunerea operatorului de transport este ca preţul abonamentul nominal lunar pe toate liniile interioare din municipiul Braşov să crească de la 85 lei la 110 lei, iar cel al abonamentului lunar nenominal pe toate liniile de la 128 lei la 200 lei. Conform propunerii directorului RATBV, pentru abonamentul anual a fost propus un tarif de 1.100 de lei (în prezent costă 850 de lei).

Abonamentul lunar cu reducere pentru studenţi ar urma să coste 80 de lei, faţă de 60 de lei cât este în prezent, iar abonamentul lunar pentru donatorii de sânge ar urma să coste 55 de lei (în prezent costă 42,50 lei).

De asemenea, el a propus introducerea unui abonament periurban pe rute din zona metropolitană cum ar fi, de exemplul traseele Prejmer – Codlea. Propunerea de tarif pentru astfel de abonament lunar este de 200 de lei, iar cel anual ar urma să coste 1.100 de lei. Abonamentul lunar periurban pentru studenţi ar urma să coste 55 lei, acelaşi tarif fiind propus şi pentru abonamentul lunar pentru donatorii de sânge.

Primăria Braşov va propune ca preţul abonamentului lunar nominal pe liniile interne să scadă de la 85 lei la 80 lei, iar valoarea abonamentului de o zi să scadă de la 12 lei la 10 lei. De asemenea, abonamentele anuale ar urma să coste 800 de lei (faţă de 850 de lei, cât costă în prezent).

Sperăm să avem o creştere semnificativă a încasărilor din vânzarea abonamentelor. Mă aştept la o creştere de măcar 50%”, a spus primarul, citat de  Monitorul Expres. 

Conform informaţiilor directorului operatorului de transport, anul trecut, RATBV a înregistrat 2 milioane de călătorii.

Pe de altă parte, primarul Braşovului a declarat că prin această reducere a preţului abonamentului, Braşovul va avea cele mai ieftine tarife de abonamente dintre oraşele mari, la acelaşi nivel ca Oradea, Piteşti şi Bistriţa. Tarife mai mari sunt în Galaţi – 90 de lei, Craiova – 100 de lei, Iaşi – 110 lei, Ploieşti – 122 de lei, Constanţa – 125 de lei, Timişoara – 130 de lei, Cluj – 177 de lei, Arad – 180 de lei”.

În ceea ce priveşte preţurile biletelor, primarul Braşovului a spus că este de acord cu preţurile biletelor.

Adunarea Generală a Asociaţiei Metropolitane pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov va analiza în şedinţa din 26 ianuarie propunerile de majorare a tarifelor pentru transportul public de călători pe liniile operate de RATBV. În şedinţa amintită, vor fi analizate două propuneri, una a RATBV şi una a Primăriei Braşov.
După ce tarifele vor fi aprobate în şedinţa amintită, acestea vor fi prezentate în plenul Consiliului Local Braşov din 31 ianuarie şi vor intra în vigoare din 24 februarie 2023.

Previous Story

Brașov. Haite de câini în Noua, bărbat ucis de câini în Roadeș. La București o femeie a fost ucisă de câini

Next Story

Foto Brașov. Un tânăr a zburat cu BMW-ul peste un sens giratoriu și s-a oprit într-un zid. Acesta consumase băuturi alcoolice