Aeroportul Brașov criticat de ecologiștii Greenpeace România pentru cursa scurtă spre București. „O distanţa de 166 de km ce poate fi parcursă în aproximativ 2-3 ore cu trenul”

Last Updated on noiembrie 17, 2022 Nici nu s-a deschis, Aeroportul Brașov a devenit deja ținta celor de la Greenpeace. Asta după ce Tarom a anunțat că va inaugura o rută scurtă, Brașov-București. Un dezastru pentru mediu, anunță ecologiștii.

Prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport din Brașov va fi una românească, aparținând TAROM”, a declarat Mihăiță Ursu, director general CEO al TAROM, iar cursele București – Brașov ar trebui să înceapă la finele anului viitor, potrivit G4Media.

Aeroportul Brașov criticat de ecologiștii Greenpeace România pentru cursa scurtă spre București. „O distanţa de 166 de km ce poate fi parcursă în aproximativ 2-3 ore cu trenul” 1

Greenpeace România crede că omenirea trebuie să încurajeze transporturile care poluează mai puţin, cum ar fi trenurile pentru distanţe scurte şi nu avioanele. ”În comparaţie cu trenurile, impactul asupra climei generat de zborurile pe distanţe scurte este complet disproporţionat”, a transmis organizaţia.

”În plină criză climatică, directorul TAROM anunţă că din 2023 vor începe zborurile pe ruta Bucureşti-Braşov, o distanţa de 166 de km ce poate fi parcursă în aproximativ 2-3 ore cu trenul. În comparaţie cu trenurile, impactul asupra climei generat de zborurile pe distanţe scurte este complet disproporţionat. Trenurile electrificate pe distanţe scurte în România sunt în medie de 15 ori mai eficiente din punctul de vedere al amprentei de carbon decât avioanele, care consumă enorm de multă energie şi ard 4 litri de kerosen pe secundă”, a transmis, miercuri, Greenpeace România.

Organizația afirmă că ”trebuie să schimbăm modul în care ne mişcăm”.

Trebuie să încurajăm şi să permitem călătoriile care acordă prioritate rezilienţei şi viitorului umanităţii. În timp ce guvernul României sprijină industria aviaţiei prin salvări şi subvenţii plătite din banii contribuabililor, industria feroviară a avut de suferit”, a mai transmis Greenpeace România, potrivit ziare.com.

Potrivit organizaţiei, investiţiile în trenuri sunt esenţiale pentru combaterea urgenţei climatice.

Acestea conectează oraşele într-un mod durabil. România trebuie să înceteze să alimenteze criza climatică prin sprijinirea industriei aviatice şi să pună în aplicare un plan serios de modernizare a căilor ferate. O interzicere a zborurilor pe distanţe scurte, unde există deja alternative mai curate, cum ar fi trenurile sub şase ore, ar fi un început bun”, a mai arătat ONG-ul.

Andrei Tiut: „De ce o sa zboare TAROM intre BV si Bucuresti?
1. Ca sa imi vad eu rudele (aeroportul e mai aproape ca gara)

2. Ca sa vada si brasovenii cum arata un aeroport si pe urma sa se intoarca acasa.
3. Sa ii transporte la Otopeni pe acei brasoveni care nu se suie in tren deoarece cred ca e tot un fel de tramvai”

Previous Story

Aeroportul Brașov, derutant? Gelu Duminica: „Anunțul TAROM că va introduce zboruri pe ruta București – Brașov, m-a zăpăcit”

Next Story

Brașovenii speriați își duc copii la Urgențe. Aproape 200 pe zi. Dr. Liviu Muntean: „ Foarte mulţi dintre aceştia, poate mai mult de jumătate, sunt cazuri, care nu ar trebui să se adreseze unei unităţi de primiri urgenţe”