Pe Aroportul Brașov nu pot ateriza avioanele Airbus A380. Au nevoie de o pistă mai lungă

Last Updated on octombrie 17, 2022 Apar noi detalii privind Aeroportul Brașov, care ar trebui să fie gata, anul viitor.

Singurul tip de avion care nu poate ateriza la Brașov Lungimea pistei este de 2.820 de metri. Aici poate ateriza orice tip de avion cu excepția Airbus A380, care are nevoie de o pistă mai lungă, anunță Digi 24. În acest moment, terminalul permite operațiuni de îmbarcare-debarcare pentru trei aeronave simultan.

Airbus A380 este în acest moment (iunie 2022) cel mai mare avion de pasageri din lume, aflat în producție de serie și primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri, fabricat de Airbus. Avionul este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km.

Pe Aroportul Brașov nu pot ateriza avioanele Airbus A380. Au nevoie de o pistă mai lungă 1

Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (uzual transportă între 420 – 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare). Prima companie care a folosit acest model a fost Singapore Airlines. O versiune îmbunătățită, A380plus, este în curs de dezvoltare.

Puntea superioară A380 se extinde de-a lungul întregii lungimi a fuzelajului; este mai restrânsă decât puntea inferioară, dar rămâne comparabilă cu lățimea altor aeronave cu corpuri largi. Aceasta oferă cabinei A380-800, 550 de metri pătrați de spațiu util, cu 40% mai mult decât cel mai mare transportator aerian, Boeing 747-800,  și oferă scaune pentru 525 de persoane într-o configurație tipică de trei clase sau până la 853 de persoane într-o configurație de clasă economică.

Turnul de control nu va fi unul clasic, ci virtual

Practic, în diverse puncte-cheie ale pistei vor fi montați mai mulți senzori și 14 camere video de înaltă definiție. „Am păstrat practic amplasamentul pe care trebuia făcut turnul clasic, deci pe același amplasament facem clădirea numai că în locul acelui picior cu VGA unde stăteau controlorii, va fi un pilon pe care se vor instala camerele de luat vederi. Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, le preluăm în acea clădire și de acolo le transmitem la Arad”, explică Alexandru Anghel, directorul Direcției de Implementare de la Aeroportul Brașov, potrivit Digi 24.

Advertisements
Previous Story

Aeroportul Brașov dotat cu închisoare și zonă pentru rugăciuni

Next Story

Se deschide al doilea magazin Dedeman din Brașov. Lucrările sunt gata